”Presidenten är inte Amerika – vi är Amerika” – hör kändisarnas powertal från Women's March

”Presidenten är inte Amerika – vi är Amerika” – hör kändisarnas powertal från Women's March

I lördags demonstrerade kvinnor världen över i ”Women's march”. Det hölls många kraftfulla tal och här är några av stjärnorna som golvade oss med sina ord.

Under lördagen arrangerades demonstrationen ”Women’s March” över hela jorden, men kanske främst i USA där man dagen innan svurit in Donald Trump som president. I Washington hade man räknat med att uppemot 200 000 personer skulle komma för att visa sitt stöd för kvinnokampen – men det kom över en halv miljon, uppger Aftonbladet. Det är långt fler än vad som kom på Donald Trumps presidentceremoni.

Men det var inte bara i Washington kvinnor slöt upp för att stötta varandra. Över världen pågick igår 670 marcher, bland annat i Stockholm och Åre, och totalt deltog över 2,5 miljoner människor i protesterna.

Läs också: I dag demonstrerar kvinnor världen över för mångfald och jämställdhet

Marcherna lockade även en lång rad kändisar som tog chansen att ställa sig upp och säga ifrån. En av dessa var skådespelerskan America Ferrera i Washington – som höll ett riktigt powertal.

– Vi har samlats här, över hela landet och runt om i världen i dag för att säga ”Mr Trump, vi vägrar. Vi vägrar att demonisera våra muslimska bröder och systrar. Vi kräver ett slut på det systematiska mördandet och fängslandet av våra svara bröder och systrar. Vi kommer inte att ge upp vår rätt till säkra och lagliga aborter. Vi kommer inte be våra HBTQ-familjer att backa. Vi kommer inte att gå från att vara en nation byggd på invandring till att bli en nation byggd på ignorans, sa hon och avslutade med:

– Presidenten är inte Amerika. Det är vi som är Amerika.

Se hela talet här:

På plats i Washington var även superstjärnan Madonna som höll ett oannonserat och mycket känslosamt tal.

– Ja, jag är arg. Ja, jag är förbannad. Ja, jag har tänkt väldigt mycket på att spränga Vita huset. Och till alla er som säger att den här marschen inte kommer att leda någonstans: Fuck you, sa hon och ungefär där blev talet för mycket för tv-kanalen CNN sändningen som då avbröt sändningen, uppger Nöjesbladet.

Här är hennes tal:

Läs också: Michelle Obamas mest minnesvärda ögonblick som first lady

Och i Scarlett Johanssons tal valde hon att passionerat tala om kvinnor rätt till sjukvård och sin kropp och varför det är så viktigt att försvara.

– Mr Trump, jag röstade inte på dig. Trots det vill jag kunna stötta dig men först vill jag att du stöttar mig, stöttar min syster och stöttar min mamma.

Se talet här:

Feministikonen Gloria Steinem höll även hon ett kraftfullt tal där hon bland annat kallade Trump ”mentalt instabil” och ”inte lämpad för jobbet”. Men hon hyllade även kvinnorörelsen:

– Vi är här och jorden över för att stötta en demokrati som inte kommer vara tyst, inte kommer att kontrolleras och som kommer att kämpa för en värld där alla länder är sammankopplade. Vi ska inte fråga vår pappa mer och den här tagen kommer att ändra oss för alltid just för att vi är tillsammans. Ingenting kommer någonsin att bli sig likt igen.

Här är Glorias tal:

Även i New York höll flertalet kändisar tal mot Trump – en av dem var Cher, som under hela valåret gjort många utspel på sin twitter mot Trump och bland annat helt ersatt hans namn med en toalett-emoji för att slippa nämna det. I sitt tal påpekade hon att hon genomlevt 12 presidenter och att folket fortfarande kan göra skillnad:

– Folkets kraft är större än rövhålen i Washingtons. Ursäkta mitt språkbruk, men jag är bara mig själv.

Har du fortfarande svårt att ta in hur stor detta faktiskt var?

Här är alla platser där marschen hölls:

Och titta bara på de här videoklippen.

Washington:

New York:

Stockholm:

Denver:

Läs mer:
Donald Trump vs Barack Obama – här jämförs deras uttalanden om kvinnor
Här är 10 saker som gör Melania Trump till en banbrytande presidenthustru
Nu tar Obama farväl – se de starkaste ögonblicken från avskedstalet