Kändiskvinnorna fortsätter kampen mot sexbrott - samlat in 130 miljoner

Många var rädda för att rösterna skulle tystna efter att #metoo svalnat. Så blev inte fallet.

Läs mer: Därför pratar hela världen om Oprahs Golden Globe-tal

Trots att miljontals kvinnor gått ihop mot sexuella trakasserier i Metoo-rörelsen vägrar Hollywood-kändisarna att nöja sig. För att inte enbart stötta rika, kända kvinnor i respektive bransch har de nu valt att starta en rörelse som inkluderar alla, nämligen Time’s Up.

Flera tunga kändisnamn står bakom, bland andra Shonda Rhimes, Reese Witherspoon, Eva Longoria, America Ferrera, Ashley Judd, Oprah Winfrey och Kerry Washington, enligt Entertainment Weekly.

Hollywood-kvinnorna vill hjälpa de som är mindre priviligierade och inte har samma möjligheter att göra sig hörda. De vill få till lagändringar och ge ekonomiskt stöd till att driva juridiska fall för de som blivit utsatta för övergrepp.


I skrivande stund, enbart åtta dagar (!!) efter att rörelsen startat har nära 130 miljoner svenska kronor samlats in till offer för sexuella trakasserier och övergrepp. Stora donationer har getts av bland andra Jennifer Aniston, Meryl Streep, Taylor Swift, Natalie Portman, Cate Blanchett och Oprah Winfrey med flera.

Läs mer: Här är de hemliga #metoo-grupperna – bransch för bransch

“Svårigheterna för kvinnor att ställa sig upp och göra sin röst hörd och accepteras och respekteras på en mansdominerad arbetsplats måste få ett slut”, skrev initiativtagarna i ett öppet brev under nyårsdagen som publicerades i flertalet mediekanaler i världen.


Under Golden Globe-galan 2018 som hölls under natten till den 8 januari svensk tid fick Time’s Up stor uppmärksamhet. Innan galan hade Time’s Up-rörelsen uppmanat gästerna att bära svart och smycka sig med Time’s Up-pins på bröstet och majoriteten stöttade initiativet. Även tv-profilen Oprah Winfrey nämnde Time’s Up flertalet gånger i sitt hyllade tacktal under galan.

Foto: IBL