Snart höst och skolor och jobb drar igång för ett nytt arbetsår. Många kanske kommer till en helt ny arbetsplats eller har kommit in på sin drömutbildning. Hösten är för många en nystart men kan också vara lite förvirrande om man känner att man inte har koll på läget.
Missa inte! ”9 saker jag önskar jag vetat – som först i familjen att studera på universitet”
Ska du börja plugga i höst? Kul! Men det om något är en omvälvande tid i livet och det kan vara skönt att få några råd på vägen. På redaktionen har vi slagit våra kloka hjärnor samman och kommit fram till åtta överlevnadstips som gör din studietid lite lättare, roligare och billigare. Saker som vi själva gärna hade vetat om innan vi gjorde en massa misstag vi i dag ångrar.
Köp ingen kurslitteratur innan uppropet
Tro oss, vi har alla varit ute i god tid, fått tag i alla böcker och svurit över hur dyrt det varit bara för att dyka upp på uppropet och inse att hälften av böckerna var ”valbar litteratur”. Och det är inte kul, särskilt inte för plånboken. Så var smart. Gå på uppropet och fråga vilka böcker som är oumbärliga för kursen och hur mycket av dem, för ibland är det kanske bara ett kapitel.
Leta böcker begagnat i första hand

Du kan alltid kolla i biblioteket innan du köper boken – och var då ute i god tid för böckerna försvinner snabbt.
Sedan är det smartast att söka upp köp- och sälj-forum på Facebook och se om någon vill bli av med förra terminens böcker. Och det finns det för studenter har sällan nytta av att ha fem års studieböcker skräpandes hemma. I början av nästa termin säljs de istället och man får förhoppningsvis in pengar nog till de nya böcker man behöver. Har du möjlighet kan du även testa att se om böckerna går att låna i din hemstad – för i studiestaden kan du räkna med att de lånas upp snabbt.
I sista fall, köp de böcker du verkligen behöver – och sälj dem sedan.
Läs också: 11 tips för dig som ska börja plugga i en ny stad
Maxa fribeloppet…
Kan du jobba extra vid sidan av studierna eller mellan terminerna? Toppen! Då har du chans att spara pengar och plocka ut mindre lån. Men håll koll så att du inte överstiger fribeloppet för då är risken stor att du får minskat studiemedel. Lättast kollar du upp detta genom att logga in på Mina sidor på CSN.se. Och försök inte mygla, CSN kollar upp din inkomst i efterhand och du kommer att åka dit om du tjänat för mycket.
… men håll koll på bostadsbidraget
Är du under 29 år eller har barn? Underbart, då kan du söka bostadsbidrag! Och bostadsbidrag är superbra – men också supermeckigt. Vi är många som åkt på att betala tillbaka det inte bara en utan två eller tre gånger.
Varför? För att hur mycket du får i bostadsbidrag beräknas, bland annat, på vad du tror att du kommer att tjäna nästa år. Detta kontrolleras sedan året därpå. Så säg att du tror att du ska tjäna 50 000 kronor året som kommer och får bidrag för det. Sedan inser du plötsligt att du kommer att tjäna mer och säger upp ditt bostadsbidrag. Det kommer inte att hjälpa dig för när året är slut har du tjänat för mycket och trots att du sagt upp det måste du betala tillbaka det du fått i bidrag innan. Hade du istället tjänat mindre än du fyllt i kan du få pengar i efterskott året därpå. Så kläm i ordentligt eller var riktigt noga med vad du fyller i för uppgifter – för att få den där tusenlappen extra i månaden är såklart riktigt trevligt.
Sök stipendium
Detta tål att upprepas många gånger men för guds skull sök stipendium – gärna varje termin eller så ofta man får. De flesta universitet och högskolor har nämligen en hel mängd stipendium som väldigt sällan utnyttjas till fullo. Gå in på ditt universitet och kolla vilka stipendier de har, titta på de du uppfyller kraven för att söka (till exempel att du kommer från ett visst landskap eller pluggar ett visst ämne) och söka allihop. Det värsta som kan hända är att du inte får stipendiet – och i bästa fall kanske du får en hel gratistermin på universitetet! Uppfyller du inte kraven för ett visst stipendium? Testa att sök ändå, kanske ingen av de sökande den terminen gjorde det och då kan du få det i alla fall. Bara kötta på. Vi vet, det är svintråkiga ansökningar men hur härligt vore det inte med massa extrapengar som trillar in på ditt konto som manna från himmelen?
Missa inte! Höstens bästa fynd – 18 budgetplagg som sätter stilen
Gör tillräckligt bra – och inte mer
Det är dags, släpp prestigen och sluta överprestera – nu. Universitetet handlar inte om att få alla rätt utan om att klara sina kurser och kunna gå vidare till nästa termin. På vissa linjer kan dina betyg påverka framtiden – men i de allra flesta fall kommer ingen någonsin att titta på dina betyg efter att du har gått ut. Det spelar helt enkelt ingen roll om du får G eller VG för det viktiga är bara att du har läst kursen. Så det är dags att sluta jaga guldstjärnor och göra lagom bra och tillräckligt mycket.
Behandla studierna som ett jobb
Att ha ett fritt schema med få föreläsningar är på många sätt en välsignelse – men det kan också resultera i många sena timmars hetspluggande. Försök istället att se studierna som ett jobb som du utför kanske mellan 9/10 på förmiddagen och 16/17 på eftermiddagen och sedan är du ledig. Klarar du inte av att plugga koncentrerat hemma? Utnyttja universitetens bibliotek eller andra utrymmen som du går till och på så sätt ännu mer skiljer på skola och fritid. Detta kommer såklart inte alltid att hålla men om du försöker att vara strukturerad kommer du att bli klar i tid och ha kvällar och helger fria för allt kul universitetslivet har att erbjuda. Plus du slipper panikplugga klockan 03 på natten dagen innan tentan.
Passa på att njuta av friheten

Ärligt talat, studenttiden handlar om att ha roligt så passa på att bryt alla regler nu medan du inte har ett jobb att gå till.
Och nu kommer ett motsägelsefullt tips – men sånt är livet. Det är nämligen bra att också försöka njuta av att inte ha fasta tider att förhålla dig till och våga rucka på dem ibland. För tänk, hur ofta i ditt liv kommer du att kunna leva så fritt? Inte ofta, då de flesta av oss efter universitetet får ett jobb där man måste vara vissa tider och inte kan dra till London en torsdag eftersom semesterdagarna är slut. Så njut nu, gå ut och klubba på en onsdag, var packad mitt på dagen en torsdag och plugga söndagen istället. Bara kör och ha så kul!
Foto: IBL