vicky eriksson

Transsexuella Vicky Eriksson: "Jag tänker inte hålla käften"

Som vissa av er redan läst så fick jag ett hot-mail igår där det förklaras hur någon vill se mig död, upphängd och mördad. Att jag förstör samhället och att jag borde passa mig. I natt innan jag somnade så satt jag och lyssnade på en låt som betyder en hel del för mig och tänkte att nu för det fan vara nog. För sånt här händer transsexuella individer hela tiden och jag tänker fan inte hålla käften längre.

Vart har vi någonsin läst om Yaz’min Shancez som hittades bakom en sopstation bränd till döds? Vart har vi läst om London Chanel som blev brutalt mördad av hennes rumskamrats pojkvän? Eller Taja Dejesus som blev misshandlad till döds? Nu pratar jag inte om fall som hänt i Sverige men det är orelevant.

aeefda8764519cb53738e48037eff396

Hur mycket information fick vi i svensk media om transsexuella Veronica Bolina, som blev intagen till ett fängelse i Brasilien. Där blev hon först placerad med enbart män, sedan tvingad att klä av sig och raka av allt hår på hennes huvud. Och det slutar inte här – efter det blev Veronica så hårt misshandlat av den brasilianska polisen att hon efter var, totalt oigenkännlig. Det är svårt att tro på men så här såg damen ut.Bildkälla

”Med kunskap kommer acceptans och respekt, vilket är det enda jag kräver”

Så ibland funderar jag över varför jag gör det här. Hur jag med egen vilja vill blotta mig själv i sociala medier när det i många fall förstör för mig, drar isär relationer som betyder något för mig och förstör bilden av mig själv på grund av människor som ska uttala sig om vad jag gör. Jo det kan jag tala om för er.

Jag tål inte längre att höra från vänner eller bekanta hur de blir hårt diskriminerade, misshandlade eller får grova påhopp på grund av deras identitet och bakrund. Jag klarar inte av det.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya undersökning (här) har ungefär var femte person varit utsatt för våld på grund av sin bakrund, drygt hälften varit utsatt för psykiskt våld & i åldrarna 15-19 så har 57% minst en gång allvarligt övervägt att ta sitt liv. När sedan Tv4 publicerade detta på Nyheterna så rullade ett glatt Prideparads-tåg i bakrunden med berusade & glada bögar och dragqueens. Någon som ser något samband? Nej inte jag heller.

Med kunskap kommer acceptans och respekt vilket är det ENDA jag kräver. Jag kräver inte att människor ska tycka om mig men respekt är något jag ska ha och det är inget jag tänker se över. Att gå igenom en utredning och plågsamma kirurgiska ingrepp är hårt men för de transsexuella som lever i Sverige idag är det långt ifrån det värsta. När hot, våld, diskriminering och psykisk ohälsa blir vardagsmat. Då är det inte okej längre.

Så nej. Jag tänker inte hålla käften.

Vicky Eriksson är 20 år gammal och bor i Stockholm. Hennes blogg hittar du här.

Psst! I nästa nummer av Baaam, som finns i butik den 14 juli, hittar du en längre intervju med Vicky.