Trots löften om jämställdhet – damlaget städar läktarna efter herrarnas matcher

Ishockeyklubben lovade mer pengar och uppmärksamhet till damlaget. Men sex månader senare är spelarna missnöjda med förändringarna och tvingas fortfarande städa läktarna efter herrarnas matcher.

Läs mer: 8 gånger Katarina Wennstam tagit kampen mot sexism

Det var i december förra året som Leksands IF:s styrelseordförande Åke Norström efter hård kritik lovade att jobba mer på jämställdheten i ishockeyklubben. Leksands damlag skulle få mer pengar, uppmärksamhet och bättre marknadsföring. Men trots löftena har situationen inte förbättrats något nämnvärt för spelarna.

I en intervju med Dalarnas Tidning berättar flera spelare om de få förbättringar som gjorts. Spelarna har bland annat fått träningskläder och en väska och får spela fler matcher i Tegera arena.

– Och det är vi ju givetvis väldigt glada för, att det har blivit en liten förändring. Men det är tragiskt att vi är så vana med detta. Vi förväntar oss ingenting egentligen då vi betalar för vår utrustning själva, och så får vi träningskläder och tycker att det är fantastiskt, säger en av spelarna till DT.


Men förändringarna är marginella och spelarna är kritiska till hur föreningen låter damlaget städa efter herrlagets matcher.

– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det. Vi är ett A-lag men det märks inte.

Leksands styrelseordförande Åke Norström säger till DT att damlaget trots kritiken kommer att fortsätta städa läktarna även nästa säsong.

– Vi utgår från att de gör det. Det har med intäkterna att göra för alla våra lag i Leksand IF. Vi har faktiskt juniorer som spelar med herrarna, och de städar också efter herrarnas matcher, säger han och fortsätter:

– Detta ger juniorverksamheten och damlaget fördelar och båda lagen är positiva till arbetsuppgifterna.

Foto: Leksand IF, Claudio Bresciani/TT