TV-stjärnan: "Jag får ta en del skit"

I kväll sänds årets upplaga av det svenska tevepriset Kristallen. Baaam fick en pratstund med Karin Frick, som är en av fyra kvinnliga nominerade i kategorin Årets sport-tv-profil.

Kristallen 2016 blir historisk. För första gången någonsin kommer en kvinna vinna kategorin Årets sport-tv-profil. Av fyra nominerade är nämligen samtliga kvinnor. André Pops vann priset de fem första åren och i fjol bröt Roberto Vacchi trenden och kammade hem pokalen. Karin Frick, som är en av de nominerade i år tycker att det här är ett tecken på medvetenhet bland tittarna.

Grattis! Vad betyder det här för dig?

– Tack, snälla. Det är jätteroligt. Dels är det roligt på ett personligt plan, det är jättehedrande och jag är jättestolt att bli nominerad eftersom det är tittarna som röstar. Det är ju ett bevis på tittarnas uppskattning. Sen är det ju stort att det är fyra tjejer som har blivit framröstade. Vi har sagt det till varandra, att alla vill vi såklart vinna, men oavsett vem som vinner så känns det som en seger. En seger för den kvinnliga sportjournalistkåren, säger Karin.

Missa inte! Sockerfri chokladpaj med hasselnötter

Karin Frick har chansen att vinna pris som Årets sport-tv-pofil under kvällens Kristallen.

Karin Frick har chansen att vinna pris som Årets sport-tv-pofil under kvällens Kristallen.

Vad är din största styrka som sportjournalist, tycker du själv?

– I mitt yrke har jag en nyfikenhet som jag tror att man måste ha, samt strävan efter att förmedla känslan på bästa sätt. Jag har förmågan att ha en ganska behaglig ton. Behöver jag ställa tuffa frågor så gör jag det, men jag har ett lugn som jag tror smittar av sig och det blir bekvämt för tittaren. Det är i alla fall min ambition.

Samtliga nominerade är som du nämnde kvinnor, ser du det som ett framsteg?

– Ja, det tycker jag. Att vi äntligen har blivit accepterade efter att ganska länge, och på många olika sätt, ha kämpat. Vi har såklart jobbat oss upp så att vi också ska få ta plats. Det är för oss precis som i övriga samhället, det är inte jämställt. Det här är ett tecken på förståelse för att vi kvinnor också vet vad vi pratar om. Ett tecken på ökad medvetenhet.

Läs mer Magträning: 9 tuffa övningar som verkligen ger resultat

Carina Berg och Christine Meltzer leder kvällens gala.

Carina Berg och Christine Meltzer leder kvällens gala.

Får du fortfarande kommentarer om att du är kvinna i ditt yrke?

– Ja, absolut. Men jag ska skilja på det. Jag får ofta frågan hur jag upplevt klimatet som tjej i branschen och jag vill poängtera att jag alltid har haft extremt bra kollegor. Jag har aldrig blivit motarbetad för att jag varit tjej utan tvärtom känt stöttning från kollegor i alla år.

– Men sedan finns det en viss typ av tittare som inte tycker att tjejer ska jobba med sport. Näthatet finns i alla områden, oavsett i vilken bransch du jobbar, och det blir extra tydligt när du är offentlig. Du får ta en del skit bara för att du är tjej. Det är ingen hemlighet.

Tror du att du vinner?

– Jag har verkligen ingen aning. Alla fyra är värda att vara i den här positionen och de andra tre är fantastiskt härliga och duktiga, kompetenta tjejer. Det känns ju klyschigt att säga, men så är det. Så, nej, jag förväntar mig inte att vinna. Men man vet ju aldrig. Jag hoppas!

Övriga nominerade till priset är Anna Brolin, Johanna Ojala och Frida Nordstrand.

Läs mer
Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler
Bevisat: Snygga träningskläder gör att du presterar bättre
Därför gör rumpträning att du blir en bättre löpare

Foto Mattias Bardå/Kanal 5, IBL