Baaam frågar unga kvinnor hur de mår av corona

Baaam frågade 650 unga kvinnor – så dåligt mår de av coronakrisen

Rädsla för anhöriga, för mycket nyheter och ett minimerat socialt liv. Mitt i coronakrisen stannade Baaam upp för att fråga unga kvinnor hur de mår – och här är svaret.
Så semestrar du coronasäkert i sommar
1:12

Efter reklamen: Så semestrar du coronasäkert i sommar

(1:12)

Slå på ljud

Skolor stänger, många tvingas jobba hemma och fler och fler blir sjuka – allt på grund av coronaviruset COVID-19 (läs mer om det här). Och som ni alla läser, tittar och lyssnar vi på Baaam på allting som rapporteras om coronaviruset just nu. Och det är ju inte lite det.

På många sätt är det dock en bra nyhetsrapportering vi har i Sverige – men vi tyckte att det var alldeles för få som frågade unga kvinnor hur de faktiskt mår i detta. Därför tog vi saken i egna händer och gjorde en undersökning om just det – och över 650 kvinnor deltog i den för att berätta om hur deras liv ser ut i dessa oroliga tider.


Så oroliga är unga kvinnor under coronapandemin

Som vi kunnat läsa i otaliga medier så är det framför allt bland äldre och de med underliggande sjukdomar som coronaviruset kan bli riktigt farligt. Bland friska, unga personer får de allra flesta lindriga symptom och lär i inte i någon stor utsträckning behöva avancerad sjukvård. Trots det känner många unga kvinnor sig oroliga.

Nästan en fjärdedel av de unga kvinnor som deltog i vår enkät är oroliga för både sig själva och andra. Den stora majoriteten, över 60 procent, är dock främst oroliga för andra människor i deras närhet. Drygt 30 procent av de som svarade på vår undersökning bor dessutom i Stockholm, som är den i särklass värst drabbade platsen i Sverige just nu. I Stockholm har alla som kan beordrats till hemarbete, i veckan stängde alla gymnasieskolor och nyligen berättade Karolinska Sjukhuset att de övergår till en militärisk styrning för att klara påfrestningarna sjukdomsfallen satt på vårdapparaten.

När vi bad de svarande att utveckla vad det främst är som oroar dem kom svar om allt från oron för anhöriga som är sjuka och hur samhället ska klara den ekonomiska påverkan av pandemin till hur nyhetssändningarna skapar ångest i vardagen. Här är några av dem:

”Att personer som är i riskgruppen i min närhet ska bli sjuka och inte få den vård de behöver.”

”Inte viruset i sig, men de ekonomiska biverkningarna. Min arbetsgivare varslade 950 igår.”

”Är inte rädd för mig själv eftersom jag är ung och frisk utan mer rädd att smitta andra (riskgrupper) om man har viruset men inte vet om det.”

”Att inte få CSN utbetald om universitetet stänger igen, samt att bli spärrad från kommande terminer på min utbildning pga att obligatoriska moment inte blir av.”

”Jag är orolig för att sjukvården inte orkar med att vårda personer och att personer som skulle kunna överlevt kommer gå bort för människor inte tar sitt ansvar och försöker minska smittspridningen trots att de kan.”

”Ovetskapen kring hur länge det kommer hålla i, hur mycket fler det kommer smitta osv. För vissa av oss som har ångest/oro sen tidigare blir det jobbigt när allt online, nyheter osv enbart handlar om corona, jag får ta corona ”pauser” där jag inte läser nyheter kollar sociala medier osv för att inte få oro/ångest.”


Nyhetsrapporteringen skapar mer ångest

Det går inte att säga annat än att nyhetsrapporteringen totalt har dominerats av coronavirusets utbrott. Det är såklart viktigt att den finns för det är genom medier som de flesta får reda på den senaste samhällsutvecklingen och därmed får veta hur de själva ska hantera pandemin. Men när vi frågade unga kvinnor hur de mådde av att följa nyhetsrapporteringen svarade över 70 procent att de ansåg att det var alldeles för mycket att hantera.

Här är några av de kommentarer de som svarade hade:

”Det är svårt att njuta av nuet när känslan av domedag sprids i alla sociala medier.”

”Blir mer orolig samt att man inte orkar ta in allt.”

”Det känns som att ALLT handlar om corona att allt annat bara sätts på hold.”

”Börjar bli väldigt paranoid och stort problem med panikångest som jag inte haft på länge.”


Många håller sig isolerade hemma

Mångas liv har förändrats radikalt under de senaste veckorna och svaren vi fått in visar att det inte är helt enkelt att anpassa sig till denna nya situation. Hälften av de tillfrågade har sedan utbrottet verkligen tog fart i Sverige undvikit sociala kontakter, nära 40 procent har stannat hemma från jobb och skola (detta innan universitet uppmanades att skicka hem folk) och nästan lika många har undvikit att delta i aktiviteter och träningar de vanligtvis går på.

Till detta fanns såklart flera förklaringar men mycket handlade om att skydda sina nära och kära och att ta ett socialt ansvar för att undvika att smittan sprids mer. Här var några av svaren som inkom:

”Har ’bunkrat’ motsvarande cirka två veckors isolering. Familjemedlemmar finns i riskgrupperna så vi tar det säkra före det osäkra.”

”Jag har varit hemma trots mycket lindriga symptom, vilket jag inte hade gjort annars. Jag har också undvikit att träffa äldre släktingar och att handla. Jag gör det för andras skull.”

”Jag försökte att inte få för mycket panik, utan levde mitt liv som vanligt med små extra modifieringar, såsom att tvätta händerna lite extra. Men när till och med jobbet började uppmana alla att jobba hemifrån och undvika alla fysiska möten så blev jag rädd. Därför köpte jag lite extra mat och har nu i stort sett isolerat mig helt.”

Vi kan också se att nästan lika många som jobbar och pluggar hemifrån är på jobbet precis som vanligt. Såklart är detta delvis eftersom det finns många arbeten där man inte har möjlighet att arbeta från annan plats, som inom vård- och omsorgsyrken. Något som också märks i svaren.

 


Är du också orolig för coronautbrottet?
Här finns en intervju med en ekonomiexpert om hur du kan tänka kring sparande och fonder.

Sitter du i karantän eller hemmajobb tillsammans med en sambo eller annan nära anhörig? Här finns tips på hur ni kan hantera isoleringen.

Vill du hjälpa andra som kan behöva det i dessa tider? Här är fem saker du kan göra för att göra andras liv lite lättare just nu.

Och här hittar du alla artiklar vi skrivit om COVID-19.

Glöm inte att om du mår dåligt, är orolig och inte vet hur du ska hantera det – tveka inte att kontakta vården. På 1177 kan det vara svårt att komma fram just nu med det finns många onlinetjänster och appar som erbjuder samtal med psykologer och kuratorer.

Illustration: Unni Zetterling