Undersökning: Smarta har svårare att ta körkort

En ny studie visar på samband mellan antalet högskolepoäng man har – och hur snabbt man lyckas ta körkort.

Läs också: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet

Nyheten om att smarta människor har svårare att ta körkort kommer från Svenska Dagbladets Perfect Guide som plockat upp en ny undersökning, gjord av försäkringsbolaget Privilege DriveXpert.


I denna undersökning har man, bland annat, kommit fram till att de som inte får sitt körkort på första försöket är smartare än andra. Eller ja, smart och smart – ni får ta det hela med en nypa salt. Det hela handlar helt enkelt mest om vilken utbildningsnivå man har. Och om det gör att man är smart eller ej r ju inte direkt vetenskapligt så det låter vi vara osagt.

– Den här forskningen visar att det finns ett samband mellan akademisk utbildning och att klara körkortsprovet, förklarar Charlotte Fielding, chef på Privilege DriveXper.


Men, hur har man då kommit fram till detta? I den nya undersökningen tillfrågades 1 564 britter som tagit körkort om sin utbildning samt hur många uppkörningar och teoritest de fick göra innan de slutligen fick sitt körkort. Hela 59 procent av dem som inte hade någon utbildning klarade uppkörningen på första försöket.

”Bland de som hade gått ut grundskolan och gymnasiet klarade 51 procent provet på första försöket”, skriver Perfect Guide. Av personer med en kandidatexamen var det 48 procent som fick sitt körkort på första försöket.

Brittiska Metro, som också rapporterat om denna undersökning, skriver dessutom att kreativa personer fick sitt körkort snabbare. De som hade läst konst i skolan behövde 1,9 försök i snitt innan de körkortet medan de personer som hade läst matte och naturkunskap behövde, i snitt, 2,3 försök.

Läs också: Så fungerar Barbiedrogen – och därför är den farlig

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.