Ung och tomt i plånboken – snart kan du ta CSN-lån för körkort

Ung och tomt i plånboken – snart kan du ta CSN-lån för körkort

Allt fler jobb kräver körkort. Men för att ta körkort krävs pengar. Den ekvationen kan snart lösas med hjälp av CSN-lån.

Att ta körkort kan vara rejält dyrt. Många väntar därför med att ta körkort till de har bättre ekonomi – och missar på köpet många jobb som kräver just körkort. Men nu kan det finnas en lösning.


Från den 1 juli 2018 kan den som är arbetslös ta ett CSN-lån för att få hjälp med körkortet, skriver Dagens Industri. Detta grundar sig i ett budgetförslag som Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om.

Till en början gäller detta bara för de som inte gått färdigt gymnasiet och är mellan 18-24 år eller de som är mellan 25 och 47 år och varit arbetslös i mer än 6 månader. Men från 2019 kommer även unga mellan 19 och 20 med gymnasieutbildning att omfattas.


Enligt Aftonbladet står i remissen inget om ett maxbelopp men Socialdemokraterna ska tidigare ha föreslagit ett tak på 25 000 kronor. 600 miljoner kronor avsätts för detta de första tre åren, därefter ska satsningen bli permanent.

Foto: TT/Thinkstock