Unga Feminister (UF!): ”Sugardejting är handel med kvinnors kroppar”

Irma Flores Bertilsson och Lovisa Johansson från ungdomsförbundet Unga Feminister skriver en debattartikel om så kallad ”sugardejting”. ”Sex mot ersättning är inte dejting – det är handel med kvinnors kroppar”.

DEBATTARTIKEL FRÅN UNGA FEMINISTER

En lastbil som marknadsför sexualbrott får stå på öppen gata. Det introduceras som ett skattefritt arbete med möjlighet att besöka exotiska platser och en väg till kvinnlig frigörelse. Sugardejting växer i Sverige och juridiken måste hänga med.


Det lanseras som ett arbete eller dejting. Unga, resurssvaga kvinnliga studenter ska lockas att tjäna extra genom att träffa en rik äldre man, där sex är en underförstådd del och ett utbyte av pengar eller presenter ofta är avtalat. Sex mot ersättning är inte dejting. I grunden handlar det om handel med kvinnors kroppar.

I en artikel i Expressen från 2015 säger Erik Svensson, doktorand i straffrätt på Uppsala universitet, att det är svårt att säga på rak arm om sugardejting är olagligt. “Det finns så klart ett gränsland. Dels finns uppenbara fall av prostitution och dels finns det som faller utanför definitionen. Man måste tolka varje enskilt fall.”


Det är utländska sugarföretag som ligger bakom den nya paketeringen av sexköp. På hemsidorna hittas direktöversatta texter: “När en ung fräsch tjej vill träffa en generös man innan tjejen har lust att stadga sig men ändå har sexuella behov, men ett större behov av ökad inkomst. Mannen har möjlighet att stärka sitt självförtroende när denne umgås med yngre, snygga tjejer som är avsevärt yngre än sig själv”. Detta exempel är inte det mest explicita.

Om koppleri säger brottsbalken: “Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning, döms för koppleri till fängelse i högst fyra år”. Företagens egna beskrivningar gör det tydligt att deras verksamhet går ut på koppleri, beskrivningar vilka rimligtvis borde gå att använda för att få rätt i saken.


Tjejen står ofta i ekonomisk beroendeställning till sina sugardaddys. En av våra största svårigheter är att företagen inte är skrivna i Sverige. Däremot kan och bör polisen jobba hårdare för att uppsöka alla typer av koppleriverksamheter och hitta sexköpare. Då ska detsamma självklart gälla de som använder sugardejtingsajter för att komma i kontakt med människor som säljer sex. I de självklara fallen, där det finns en rak linje mellan ersättning och sex, kan förbrytaren lagföras i högre utsträckning.

För att underlätta lagförandet av dessa övergrepp bör tolkningen av ersättning breddas, och straffet bör till det vara längre än högst ett år. Att bli behandlas som en handelsvara förskjuter gränser och sipprar in i det innersta – ens självuppfattning. Detta är någonting som samhället bör ta på största allvar, eftersom att det handlar om hur vi värderar människoliv.

Sugardejting är samma gamla vanliga handel med kvinnors kroppar, inpackad i ett glansigare fodral. Nu är det dags för juridiken att hinna ikapp och göra det den finns till för, skydda människors liv, rättigheter och intressen.

Irma Flores Bertilsson, rättspolitisk talesperson

Lovisa Johansson, folkbildningsansvarig
Unga Feminister, fristående ungdomsförbund till Feministiskt initiativ.

Foto: Fredrika Elise Eriksson