Corona, corona, corona. Överallt talas det om den nya pandemin som just nu slår hårt mot världen. Skolor stänger, många tvingas jobba hemma och fler och fler blir sjuka – allt på grund av coronaviruset COVID-19 (läs mer om det här).
Det är bra att det rapporteras – men vi tyckte att det var för få som frågade unga kvinnor hur de faktiskt mår i detta. Därför beslöt vi oss för att göra en undersökning med 650 unga kvinnor som alla fick berätta om sina liv under coronatider. Som Baaam kunde rapportera i går var oron bland just unga kvinnor stor.
Tre fjärdedelar av de unga kvinnor som deltog i vår enkät är oroliga för sig själva eller andra och den sociala isoleringen är svår att hantera.
Men hur är det med ekonomin? Det har vi svaret på nu.
Ekonomin blir lidande och jobb försvinner
Coronautbrottet märks inte enbart inom vården utan de senaste veckorna har vi sett ett fritt fall på börserna runt om i världen. Det är dock något som bara oroar ungefär hälften av de unga kvinnor som svarade på vår enkät.
Men för de som är oroliga är det stora frågor som cirkulerar. Kommer ens jobb behöva avskeda personal? Vad händer med inkomsten? Kommer man kunna fortsätta studera? Vad händer med alla sparpengar?
”Kommer min arbetsplats att behöva stänga? Kommer det finnas pengar kvar till lärarlöner/anställa nya efter att statskassan tömts för att lösa krisen?”
”Jag är orolig för samhällets ekonomi i allmänhet, hur detta påverkar oss alla. Jag har en fast anställning inom vården, så ”sitter säkert” rent anställningsmässigt, men minns den förra finanskrisen och den var inte kul!”
”Är rädd för att inte kunna betala räkningar och hamna i skuld.”
”Går i skolan, jobbar mycket extra. Men finns nu inte arbete till mig pga av att ingen vill besöka restauranger. Har en del utgifter som kräver mer än pengar från CSN.”
”Jag sa upp mig från min fasta anställning strax innan corona började spridas. Jag hade precis fått ett nytt jobb jag skulle börjat på snart men de kan inte ta emot mig nu eftersom att situationen tagit hårt på restaurangbranschen. Jag står nu helt utan jobb med en andrahandsbostad i Stockholm och min sambo är i ungefär samma sits som jag.”
”Att mina fonder går ner så mycket, planerna som att köpa lägenhet läggs på is. Hade tänkt säga upp mig nu i vår för jag inte trivs på mitt jobb längre, men vågar inte det nu.”
För de som vill läsa mer om just ekonomin har vi en intervju med en ekonomiexpert som svarar på många av de här frågorna – läs den här.
Ser inte ljust på framtiden
Allt detta sammantaget målar upp en rätt mörk bild. Av de som deltog i vår undersökning är nästan 65 procent oroliga för framtiden nu. Det handlar om allt från den egna privatekonomin och en större samhällspåverkan till oro för att nära och kära inte ska klara att överleva pandemin.
Här är några av de orosmoln som finns bland de svarande:
”Jag tror att många man känner kommer att dö och att många kommer att förlora sina arbeten. Vi vet för lite om viruset för att några beslut ska kännas trygga eller förankrade.”
”Så som världen ser ut nu, med det individualistiska tänk som vi tyvärr känns framtiden lite läskig. Jag tror det finns en risk att de som redan har stora ekonomiska kapital klarar sig bra, medan människor i lägre samhällsklasser får slita hårt för tak över huvudet och mat på bordet. Men jag hoppas såklart att denna pandemi lockar fram människors medmänsklighet och kollektiva tänk. Och att fokuset blir att ta hand om varandra!”
”Mest för hur folk kommer hantera krisen. Paniken som kommer bli värre.”
”Hur ska det bli med allt socialt? Resor? Träffa vänner ute? Rädd för mass-depressioner när alla blir isolerade.”
”Pendlar mellan acceptans, ta en dag i taget och oro med känsla av att jordens undergång är nära.”
Är du också orolig för coronautbrottet?
Här finns en intervju med en ekonomiexpert om hur du kan tänka kring sparande och fonder.
Sitter du i karantän eller hemmajobb tillsammans med en sambo eller annan nära anhörig? Här finns tips på hur ni kan hantera isoleringen.
Vill du hjälpa andra som kan behöva det i dessa tider? Här är fem saker du kan göra för att göra andras liv lite lättare just nu.
Och här hittar du alla artiklar vi skrivit om COVID-19.
Glöm inte att om du mår dåligt, är orolig och inte vet hur du ska hantera det – tveka inte att kontakta vården. På 1177 kan det vara svårt att komma fram just nu med det finns många onlinetjänster och appar som erbjuder samtal med psykologer och kuratorer.
Illustration: Unni Zetterling