Twitters reaktioner på superonsdagen när Magdalena Andersson tillsattes och avgick som statsminister.

VAD HÄNDE?! Internet förklarar regeringskrisen – steg för steg

Vid lunchtid på onsdagen hade Sverige en ny statsminister i Magdalena Andersson, den första kvinnan på posten. Men bara några timmar senare var Stefan Löfven tillbaka vid makten. Vad var det egentligen som hände? Vi låter internet-reaktionerna förklara.

Det var superonsdag. En historisk dag. Allting pekade på att vi, hundra år efter att kvinnor fick rösträtt, skulle få vår första kvinnliga statsminister. Och det fick vi. Men efter bara några timmar kom beskedet: M+KD+SD-budgeten röstades igenom, Miljöpartiet lämnade regeringen och Magdalena Andersson avgick.

Har du svårt att hänga med i svängarna? Vi med. Här förklarar internet regeringskrisen – steg för steg.

SUPERONSDAG!!

Vi vaknade som pirriga barn på en amerikansk julafton och ropade ”SUPERONSDAG”, vilket vissa tyckte var att ta amerikaniseringen av politiken en gnutta för långt.

De otroligt synkade tårarna

Inför statsministeromröstningen hölls flertalet anföranden av andra partiledare och riksdagsledamöter, något som rörde både Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi till tårar – exakt samtidigt, och exakt likadant.

Den sura kvinnan i grönt

Efter en tajt omröstning stod det ändå klart att Sveriges nya statsminister heter Magdalena Andersson. Något som riktkarlen (ja, det heter så även för kvinnor fortfarande) Saila Quicklund (M), som satt lite knepigt placerad, inte gladdes åt.

Sveriges första kvinnliga statsminister!

Efter etthundra år av kvinnlig rösträtt stod det klart att Sverige skulle få en kvinna på den yttersta maktposten. Men mest glädjande var ändå att Maggans make nu skulle få ryggdunkar och höhö-skratt på daglig basis.

Men glädjen blev kortvarig

Några timmar senare var det dags för budgetomröstning, och när Centerpartiet valde att lägga ner sin röst fick M+KD+SD-budgeten majoritet. Centerns förklaring var att inte ge ytterkantspartierna inflytande.

Så Miljöpartiet valde att lämna regeringen

Miljöpartiet, som inte ville sitta i en regering med en SD-budget, berättade på en presskonferens att man hellre sitter i opposition.

Magdalena Andersson avgår som statsminister – efter 7 timmar på posten

Eftersom ett av regeringspartierna, i det här fallet Miljöpartiet, valde att lämna regeringen tvingades Magdalena Andersson avgå i väntan på en ny statsministeromröstning.

Magdalena Anderssons tid som statsminister blev kort

Väldigt kort.

Men hon hann på sätt och vis ändå uträtta stordåd:

Och så var Stefan tillbaka på jobbet

När Magdalena Andersson bett om att entledigas blev Stefan Löfven återigen Sveriges statsminister.

Ebba Bush klänningkupp

Och här någonstans noteras att Ebba Bush smyger in ett klädbyte mellan budgetomröstningen och kvällens sändning av Aktuellt. Och visst känns klänningen bekant?

Ebba Bush bytte kläder efter budgetomröstningen – till en likadan klänning som den nya statsministern Magdalena Andersson bar under statsministeromröstningen tidigare under dagen. Foto: SVT/TT

Men det gäller att se glaset som halvfullt!

För inom kort kan det vara så att Sverige får sin andra kvinnliga statsminister någonsin. En boost för jämställdhetsstatistiken!

Tack internet för att ni sammanfattade regeringskrisen åt oss, vi hade inte klarat det utan er!

Se också: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett ut
1:60

Efter reklamen: Se också: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett ut

(1:60)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Magdalena Andersson (S) avgår som statsminister – det händer nu
Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister