Vad är det absolut bästa med att vara transtjej? Det är en fråga som SVT:s serie Tjejer som oss vill lyfta. I sex avsnitt får vi följa Saga, Vanessa, Xenia, Ivy och Heidi i deras vardag av dejting, fest och tankar kring hur det är att vara trans.
– Det bästa med att vara transtjej är att vi får ett försprång i livet, för vi lever i en tid som inte accepterat oss. Vid en tidig ålder lär vi oss ifrågasätta normer som gör att vi ser på livet på ett annorlunda sätt, säger Vanessa Lopez, en av seriens deltagare.
Vanessa blev ett känt ansikte när hon 2011 deltog i Big brother, och var då den första transpersonen att delta i den svenska uppsättningen av dokusåpan. Förra året vann hon tävlingen Miss Trans Star International 2015 i Barcelona och utsågs till världens vackraste transtjej.
– Det är en stor fördel att kunna stanna upp och säga vänta, jag behöver inte anpassa mig efter de här reglerna. De flesta andra bara följer de reglerna och det som förväntas.
Läs mer: Linn ändrade rubriken i tidningen – ett viktigt statement för kvinnor
Vanessa har ifrågasatt könsroller och strukturer sedan hon var liten, och menar att när hon hela tiden placeras utanför sin bekväma zon så utvecklas hon. Ett sådant tillfälle var när hon började ta hormoner och fick bättre förståelse för kvinnors PMS.
– När jag började med hormoner blev jag så mycket lugnare och mer känslomässig. Jag var bara 18 år och ville ha hormoner, men jag visste inte att de skulle påverka mig på det sättet.
Vanessa kallar Tjejer som oss för folkbildande och ny i sitt slag, detta eftersom många aldrig har fått se de här perspektiven tidigare.
– Det är folkbildning, vi förklarar vad det är att vara trans och vad det innebär, och alla olika perspektiv som finns inom transgruppen också. Vissa vill operera sig, andra vill inte det. Alla har sina åsikter och perspektiv, säger hon.
Och trots mycket prat om en ”transrevolution” i medierna det senaste året så får transpersoner knappt synas eller höras. GLAAD:s rapport om hbtq-representation på tv visar att det 2015 bara fanns sju transkaraktärer i återkommande roller i amerikanska tv-serier.
Men trots dystra siffror tycker Vanessa att media och människor har blivit bättre i sin porträttering av transpersoner.
– Innan blev transpersoner totalt exploaterade och förlöjligade, men i dag har vi kommit mycket längre.
Läs mer: Bianca Ingrosso: ”De kallar mig talanglös”
I serien berättar Vanessa bland annat om när hon som 17 år gammal inledde sin könskorrigering, ett beslut som hon inte hade gjort om i dag.
– Det var aldrig något fel på mig eller min kropp, och jag kom fram till att i mitt fall så var min könsdysfori (obehaget inför sin egen kropp och kön) präglat och påverkat av hur andra människor såg på mig, våra normer och binära system, säger hon i serien.
Hon önskar att transpersoner som är unga i dag känner att de kan vara sig själva, och att de inte behöver vara eller se ut på ett visst sätt för att vara lyckliga.
– Ingeting är fel på dig eller din kropp, det är samhället det är fel på.
Med Tjejer som oss hoppas Vanessa att tittare lämnas med en frihetskänsla, att de kan vara sig själva och står upp för transpersoners rättigheter.
– Det är mycket jargong på arbetsplatser och liknande när vi transpersoner inte är närvarande. Jag hoppas att de känner empati och tänker ”wow de här tjejerna har så mycket att komma med”.
Har du frågor om trans och vad det innebär?
Du hittar mer fakta och funderingar på RFSL Ungdom
Läs mer:
Transsexuella Vicky Eriksson: ”Jag tänker inte hålla käften”
Mia Skäringer hyllas för känslosamt inlägg om stress och utbrändhet
Transgender-modellen Lea gör succé (kolla bilderna!)
Foto: SVT, Loa Bie