Var på jorden är människor lyckligast och varför? Här är svaret

Sverige står högt på listan men vilket land kammar hem vinsten när vi snackar lycka? Här är svaret!

Av Namita Arora

Årets World Happiness Report visar att Danmark är världens lyckligaste land. Länderna som följer är Schweiz, Island, Norge och Finland. Sverige hamnade på en tiondeplats.

Varje år sedan 2012 har FN genom undersökningen World Happiness Report släppt sin rapport där de mäter nivån av lycka i 156 olika länder. Det här året har man för första gången tittat på ojämlikhet i länderna som en viktig faktor i avgörandet av hur lyckligt ett land är. Resultaten visar bland annat att människor som bor i samhällen där det finns mindre sociala klyftor, är lyckligare.

De noterade att nyckeln till att mäta lycka är att skilja mellan lycka som känslor (”Jag känner mig glad”) och som en utvärdering av mänskligt välbefinnande (”Jag är nöjd med mitt liv”). Här valde man att fokusera på det senare, skriver World Economic Forum.

Så hur kan man jämföra lycka i olika länder? World Happiness Report undersökte bland annat BNP per capita, antal hälsosamma år och hög livslängdsförväntan, tillit, upplevd frihet att göra egna livsval samt hur generöst ett land är (mättes med antal donationer).

Vad säger du? Hur nöjd är du med ditt liv i Sverige?

Läs mer:
3 roliga intervallpass som får dig att springa snabbare
Knepen som gör löpningen lättare (även för dig som inte gillar att springa)
Maxa motivationen – PT:ns bästa tips!
8 nybörjartips till dig som ska börja springa
Därför är det bra att springa när det är kallt
Överläkaren berättar: ”Så ska du träna för att bli smartare”

Foto Thinkstock