FaceApp kan vara riskfyllt att använda

Varningen om populära appen: "Djupt oroande"

Har du laddat ner FaceApp på din telefon? Nu varnar säkerhetsexperter för att appen inte följer GDPR-lagstiftningen – och därmed kan använda din information helt fritt.

I FaceApp kan du ladda upp bilder på dig själv och förändra ditt utseende, ett roande tidsfördriv som lockat miljoner användare. Du har förmodligen sett bilder på sociala medier där dina vänner plötsligt åldrats, en simulering som skapas med hjälp av AI-teknik.

Appen lanserades 2017, men har nu blivit populär på nytt efter att amerikanska kändisar börjat sprida sina FaceApp-resultat på nätet. Skådespelerskan Busy Philipps, gruppen Jonas Brothers och killarna från Queer Eye är bara några stjärnor som publicerat äldre versioner av sig själva på Instagram.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Får full tillgång till dina bilder

Men att använda FaceApp är inte helt riskfritt. Företaget bakom appen, Wireless Lab, är nämligen ett ryskt företag som får full tillgång till alla dina bilder när du väl godkänt villkoren, skriver tidningen Forbes. Informationen kan sedan användas helt fritt av andra företag eller tredjepartsorganisationer – och det för all framtid.

Säkerhetsexperter varnar nu för att FaceApp inte förhåller sig till GDPR-lagstiftningen och råder användarna att radera appen så fort som möjligt. Under torsdagen publicerades ett brev från den amerikanska senatorn Chuck Schumer på nätet, där han uppmanar landets federala polismyndighet (FBI) och handelskommissionen (FTC) att utreda om den utgör en säkerhetsrisk.

”Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA”, skriver han bland annat i brevet.

Än så länge finns dock inga bevis som pekar på att Wireless Lab missbrukar användarnas data.

Här nedan kan du se Chuck Schumers brev i sin helhet:

Okej, så om vi inte ska ladda ner appen själva kan vi väl åtminstone skratta åt de bilder som redan finns? Här listar vi de roligaste kändis-gamlingarna hittills 


Läs mer:

Instagram lanserar ny funktion – för att motverka mobbning

Utsatt för näthat? Nytt verktyg gör det enklare att anmäla