Vill du bli mer hälsosam? Ha mer sex!

Vill du bli mer hälsosam? Ha mer sex!

Sex är bra fysisk träning, men det är bara att konstatera: Det kan aldrig motsvara ett boxnings- eller spinningpass, vilket dock inte innebär att hälsofördelarna är färre.

1. Ett starkare immunförsvar

I en studie vid Wilkes University i Pennsylvania upptäckte man att människor som har sex en till två gånger i veckan har tre gånger så mycket immunoglobulin A (en viktig antikropp) i sitt system, än de som inte har sex alls eller de som har sex mindre än en gång i veckan.

2. Friskare hy

Med ökad blodcirkulation och syresättning av blodet, sägs du få en friskare hy. En orgasm utlöser en ström av endorfiner och tillväxthormoner som hjälpa till att läka skador orsakade av till exempel solen och rökning. En skotsk studie visade att människor som har sex varannan dag ser dramatiskt yngre ut(upp till sju till 12 år!) än övriga befolkningen. Se till och få lite ensamtid med din partner – ditt ansikte kommer att tacka dig.

Bildkälla

3. Minskar stress

Under 2010, rekommenderade Brasiliens hälsominister sex (tillsammans med andra former av motion) som svar på invånarnas höga blodtryck. Forskare från Skottland har nämligen kommit fram till att människor som är sexuellt aktiva har lägre blodtryck när de deltar i händelser och uppgifter som framkallar stress, såsom att tala inför publik.

4. Fler zzzzzovtimmar

Ta det inte personligt om din partner börjar snarka strax efter att ni har haft sex. Den intensiva avkoppling du känner efter klimax (på grund av en oxytocin-rush) kan faktiskt få dig att somna snabbare, och djupare. Viktigt möte imorgon? Gå lös mellan lakanen innan läggdags och sov djupare inatt!

Bildkälla

5. Du blir lyckligare

Sex har enligt forskning visat sig göra dig lyckligare och minska risken för depression. Den oväntade och förmodade orsaken: Spermier. En studie som utförts av State University of New York kom fram till att kvinnors vaginala vävnad är mycket absorberande och att spermierna innehåller en hel del humörlyftande ämnen som endorfiner, oxytocin, serotonin, och prolaktin som tar sig in i ditt system och gör dig lyckligare.

6. En starkare relation

En studie utförd av forskare vid University of Pittsburgh och University of North Carolina upptäckte att de par med mest kärleksfull fysisk kontakt visade de största mängderna oxytocin. Vare sig det gällde sex eller enbart kyssar. Oxytocin är det ämne som skapar känslan av samhörighet och ger starka band. Efter sex kommer en våg av oxytocin, vilket sägs vara anledningen till viljan att gosa och hålla om varandra efter sex.

Bildkälla

7. Snabb befrielse från smärta

Precis innan klimax, rusar en våg av oxytocin genom kroppen som i sin tur frigör endorfiner, som i sin tur sägs ha en liknande struktur som opiater och samma må-bra påverkan genom att ockupera morfinreceptorer i hjärnan. Detta ger en liknande effekt som smärtlindrande medicin. Så nästa gång du har huvudvärk, kläm in en snabbis istället för en värktablett.

Foto: All Over Press