Vill du ha en bra pension? Så mycket måste du spara redan nu

Vill du ha en bra pension? Så mycket måste du spara redan nu

VIll du gå i pension vid 65? Då behöver du börja spara nu (eller helst igår) – och vi pratar många tusenlappar.

Läs också: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

Det är kanske inte så många som tänker på pensionen när man precis fått sitt första jobb – men det är precis vad man borde göra. Dessutom utbildar sig svenskar allt längre i dag och kommer ut i arbetslivet senare – det är inte bra för pensionen.

– En person som kommer ut vid 30-årsåldern på arbetsmarknaden behöver spara ungefär 1500 kronor för en bra pension vid 70 års ålder, säger Mattias Munter, pensionsekonom Skandia, till TV4 Nyheterna.


Hade du istället börjat jobba när du var 23 år hade det räckt med 500 kronor. Och det visar sig att de beräkningar Pensionsmyndigheten gör för att uppskatta våra pensioner utgår från att vi börjar arbeta när vi är just 23 år.

– Börjar du jobba sent så betalar du in mindre till systemet och då måste man kompensera genom att jobba längre eller spara mer, säger Ole Settergren, analyschef Pensionsmyndigheten.

Allt detta är alltså beräknat på att du går i pension när du är 70 år. Om du däremot hade hopp om att kunna checka ut redan vid 65 år behöver du lägga undan betydligt mer pengar.

– Då behöver du spara mer än 4 000 kronor, säger Mattias Munter till TV4.

Läs också: Tänk nytt! Här är 3 kreativa sätt att dela på föräldradagarna

Foto: IBL