Washington D.C. blir först i USA att ge ut könsneutrala körkort

Amerikaner som varken identifierar sig som man eller kvinna kan nu välja ett tredje, könsneutralt alternativ på körkortet. I alla fall de som bor i landets huvudstad.

Läs mer: Den här sajten vill få kvinnor att känna sig tryggare när de reser

USA har precis tagit ett litet steg mot ett mer inkluderande samhälle. Amerikaner bosatta i Washington D.C. kan sedan tisdagen få ett könsneutralt körkort genom att kryssa i alternativet ”X” när de fyller i sin ansökan om körkort, skriver CNN.

– Jag är glad över att äntligen ha ett ID som faktiskt stämmer överens med vem jag är, säger Nic Sakurai, en av de första att få det nya körkortet, till CNN.


Borgmästaren Muriel Bowser annonserade förändringen förra veckan men det har varit under arbete i flera månader som en del i distriktets arbete för en mer inkluderande policy kring könsidentitet.

Washington D.C. är inte den enda platsen på andra sidan Atlanten där könsneutralt ID är på gång. Förra sommaren öppnade Kanadas premiärminister Justin Trudeau upp för möjligheten att införa könsneutrala alternativ på identitetskort och ett tredje kön finns redan som alternativ på körkort i provinsen Ontario. Liknande policys finns bland annat i Nepal, Nya Zealand, Indien, Australien och Bangladesh.

I Sverige har debatten snarare handlar om att införa ett tredje juridiskt kön och i september förra året lade Liberalerna fram en motion till riksdagen som föreslog just det, men förslaget röstades inte igenom.

Foto: IBL/Shutterstock