William Spetz: Jag har aldrig haft ett långt förhållande

Han har skrivit flera egna webbserier, varit programledare för Melodifestivalen – och är nu aktuell med sin första pjäs. William Spetz är Sveriges roligaste, gulligaste och mest framgångsrika tjugoåring.

Du ska sätta upp en pjäs, berätta!

– Det känns så jävla overkligt. Skådespeleriet har alltid varit min dröm och jag har velat skriva något eget för scenen länge. Förra sommaren blev det tydligt att det skulle handla om min mormor. Hon har varit en stor del av mitt liv och gick bort för ett och ett halvt år sen i lungsjukdomen kol. Jag vill berätta om henne och hennes styrka.
Läs även: Dejtingtipsen du måste testa – som funkar på riktigt
Gud vad fint att du skriver en pjäs om henne.

– Ja, det har nästan varit som att jobba med min mormor på ett sätt. Jag har intervjuat hennes barndomskompisar och hör hennes röst i huvudet när jag skriver hennes repliker. Men sen är pjäsen också väldigt självbiografisk och handlar om högstadieångest och identitet och så.
Är du självkritisk?

– Ja. Jag behöver typ öva på att ta komplimanger.
Hur är ditt självförtroende på utseendefronten?

– Alltså, jag har blivit väldigt lite bedömd för mitt utseende eftersom jag har varit den roliga. Det har gjort att jag inte bryr mig så mycket. Det avgör inte mitt värde, liksom.
Läs även: När din bästa vän dejtar en douchebag
När känner du dig som snyggast då?

– När jag har nya kläder och ska på fest. Den kombinationen – då är man on fleek!
Är du i en relation nu?

– Nej. Jag trivs bra med det, men jag är lite nyfiken. Jag har aldrig haft ett långt förhållande. Jag har lätt att crusha, men det lägger sig ganska snabbt. Du vet, när man fastnar i en kvart och efter en vecka bara ”Vem var det?”.

Hur flirtar du?

– Gud. Hur fan flirtar jag? Jag tycker att sånt där är så svårt och jobbigt. Jag kan bli så avundsjuk exempelvis på min mormor för att hon levde innan den här Snapchat-generationen. Hon kunde gå på disko och berömma någons sandaler och så gifte de sig. I dag ska man vänta på att öppna någons snap för att inte vara för på. Någon gång har jag släppt det där och bara varit mig själv, men då blir man för mycket. Jag försöker desperat att följa med i reglerna.

Du känns som en väldigt modern man, inte så macho liksom. Vad är din inställning till manlighet?

– Tack, vad glad jag blir! I högstadiet skulle jag hela tiden balansera min manlighet – jag fick tycka om ”Desperate housewives”, men då var jag också tvungen att gilla ”Two and a half men”. När jag började gymnasiet på teaterlinjen brydde sig ingen och jag kunde slappna av. Men vissa lever ju i den där högstadieatmosfären även i vuxen ålder. Jag hade tur.
Läs även: 24 stadier du går igenom när du Tinder-dejtar

Om William

Ålder: 20

.
Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med pjäsen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” som hade premiär den 8 september på Scalateatern.

Foto: Josefine Bäckström