Nu blir det dyrare att handla på Wish – Postnord inför avgift

Nu blir det dyrare att handla på Wish – Postnord inför avgift

Du som gillar att shoppa billigt på Wish och Ali Express får det tufft. Nu inför Postnord en avgift på alla paket från länder utanför EU.

Läs mer: Guide: Handla på Wish – allt du behöver veta

Har du för vana att klicka en snorbilliga prylar på Wish, Ali Express och Alibaba? Nu kan du behöva välja dina köp med omsorg. Snart kommer nämligen Postnord att börja ta ut en administrationsavgift på paket från länder utanför EU, rapporterar Breakit.

Det är en avgift på 125 kronor per paket som de tar in moms på, momsen ligger i sin tur normalt på 25 procent av varans värde. Du kommer alltså behöva betala både avgiften och moms, även om själva varan bara kostar exempelvis 20 kronor. I ett pressmeddelande skriver Postnord att avgiften kommer tas ut på alla försändelser som anländer till Sverige utanför EU:s tullunion och omfattar inte bara paket från Kina.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.


Enligt Postnord kommer det in drygt 150 000 paket per dag från Kina till Arlanda. Staten har förlorat upp mot en miljard kronor i uteblivna skattepengar per år eftersom Tullverket och Postnord har haft olika uppfattning om vems ansvar det är att ta in moms. Men i går kom myndigheterna till slut överens. Då Postnord måste hantera paketen på ett nytt sätt bör du även förbereda dig på längre leveranstider.

Handlikngsplanen för hur det här ska gå till ska vara färdig 1 mars, men exakt när den nya avgiften ska införas är ännu oklart.

Foto: TT, Wish, Ali Express