Yoga Girl: "Ingen har sett min riktiga yoga"

Yoga Girl: "Ingen har sett min riktiga yoga"

Hon är en av de största fitnessprofilerna på Instagram, med två miljoner följare som varje dag inspireras av hennes inlägg. Baaam träffade Yoga Girl för ett samtal om ärlighet, sociala medier och hur sorgebearbetning genom yoga.

Entusiastiska yoga-utövare reser över hela världen för att delta i hennes klasser, och med två miljoner följare på Instagram är Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, en sociala medier-stjärna utöver det vanliga.

I Instagramflödet är hennes liv en oändlig serie av sol, strand och avancerade yogaställningar på karibiska paradisön Aruba, men det är inte det som har fångat alla hennes två miljoner följare. Istället är det Rachels ärliga texter till de idylliska bilderna som lockar.

– De flesta är på sociala medier av fel anledning, jag började också av fel anledning. Jag började inte ärligt och öppet utan mer ’nu ska jag inspirera, kolla vad jag är duktig på yoga’. Jag insåg ganska snabbt att så fort jag har en dålig dag då känns allt jag lägger upp fejk, säger hon.

Nu är ärligheten och råheten något av hennes signum på sociala medier och har blivit ett sätt att bearbeta dagen. Men det finns en gräns för öppenheten, även för Rachel.

– Jag kommer inte att livestreama min födsel, haha! Men den emotionella öppenheten tycker jag vi behöver mer av. Jag får nästan ingen negativ respons om jag är ärlig, jämfört med ’hej vilken fin dag det är idag’, då är det alltid några negativa.

Läs mer! Yoga bort ont i ryggen – på 15 minuter

Med maken Dennis, en bebis i magen (som föds i februari) och två av familjens hundar.

Med maken Dennis, en bebis i magen (som föds i februari) och två av familjens hundar.

Med många bilder på sol, strand och idyll, var går gränsen mellan att inspirera och provocera?

– Den gränsen är hårfin. Det ligger helt i intentionen bakom det man lägger upp. Jag tror det är något i människans natur att när vi känner ’det här är inte på riktigt’, då blir vi triggade.

Har ditt förhållande till yoga förändrats sedan det blev en affärsverksamhet?

– Det försvårade yogan i början. Jag var tvungen att göra det till en regel att separera min yoga från den jag delar med mig av till andra. Än idag är det ingen som någonsin har sett min riktiga yoga, den finns inte på film eller foto. När jag vill ta en bild är det en väldigt medveten sak, då är jag inte helt närvarande i kroppen, säger hon.

Öppenhet och ärlighet är en stor del även under Rachels besök i Stockholm och hennes enorma yoga-event ”Magic in motion”. Med knappt en decimeter mellan yogamattorna sitter 800 personer och väntar på yoga-klassen med Rachel – som börjar på ett något okonventionellt sätt.

Hon ber alla deltagare att skriva ner vad de hade gjort om de inte var rädda, och att sedan sätta sig mittemot en främling. Övningen har Rachel tidigare kallat för ”sharing”, och vi får alla i uppgift att berätta för personen mittemot vad vi precis har skrivit.

Vi sitter knä mot knä och skruvar obekvämt på oss. Nervöst fnitter hörs på flera håll i salen och vi gör vårt bästa för att behålla ögonkontakten medan vi berättar om våra rädslor. Efter några långa minuter tillåts vi återvända till yogamattan, och träningsdelen av klassen börjar.

På en av alla mattor sitter Baaams journalist Elsa.

På en av alla mattor sitter Baaams journalist Elsa.

– Det handlar om att exponera det som är svårt, berättar Rachel om sharing-övningen.

– Ju djupare du gräver och stoppar undan det svåra, desto mer smärtsamt blir det. När vi skiner ljus på det jobbiga inser vi att ’jag är inte ensam i att känna så’, och vi inser hur mycket vi bär på som faktisk är tungt.

”Magic in motion” är en del av Rachels projekt Oneoeight, en online-plattform hon beskriver som ”Netflix för yoga och meditation”. Idén föddes ur mängden personer som hörda av sig till Rachel med tunga berättelser om sorg, ångest och självmordstankar.

– Vissa saker var så pass tunga och hemska att jag kände de borde sitta med en expert, men istället sitter de på Instagram och skrollar. Jag ville bygga en bro mellan det. Det handlar inte bara om nedåtgående hunden eller att stå på händer utan det är mycket djupare.

På vilket sätt kan yoga hjälpa med sorg och ångest?

– Du kan finna närvaro och koppla bort stress eller onda tankar genom yoga. Därför dras många till den fysiska delen, det blir som meditation i rörelse. Ju mer du öppnar upp och kommer in i den livsstilen, desto mer inser du var saker sitter och hur kopplat det är till kroppen. Om du är tajt eller har skador kan det vara kopplat till gamla upplevelser och trauman, säger hon.

Sorg och trauma tar sig uttryck även under jätteklassen med 800 personer. Efter att den fysiska delen av klassen är över har deltagarna möjlighet att ställa frågor eller dela mig sig av upplevelser inför alla andra. Flera personer viftar med händerna i luften, reser sig upp och pratar öppenhjärtigt om sin ångest och sorg.

En kvinna berättar om hur hennes bror för en vecka sedan var med om en bilolycka och nu ligger i koma, och att hon inte vet om han någonsin kommer att vakna upp. Hon ber alla 800 personer i rummet att be för honom, och vi sitter tysta i en minut med slutna ögon och händerna i varandras grepp.

Läs även:
Så tränar Yoga girl under graviditeten
Yoga bort ont i ryggen – på 15 minuter
Yoga girl är gravid – se första bilden här!
Yoga girls bästa hälsotips är så inspirerande

Foto: Wilhelm Öhman, Instagram