Zandras väderstatus fick SMHI att ringa upp henne – och be om ursäkt

SMHI lovade 14 grader och sol. Men när Zandra gav sig iväg på cykeln var det ösregn och dimma. Det ledde till en konversation som gillats av 13 000 personer.

När Zandra Fahlström, 25, skulle cykla till jobbet i går och kollade således i SMHI:s väderapp för att se vad hon skulle behöva för kläder.

”Jag är glad, för jag kan starta min vecka med en hojtur i 14 grader och sol. Upp och hoppa, kläderna på, hjälmen på huvet”, skriver hon i ett Facebookinlägg.

Men där gick Zandra bet, för efter 200 meter inser hon att det inte alls är 14 grader och sol – utan ösregn och dimma.

”Nej, självklart kollade jag inte ut genom fönstret hur vädret såg ut irl innan jag klädde på mig. Jag är ju 90-talist. Men snälla, innan ni publicerar 14 grader och sol, kan ni inte slå en pling till nån i Västerås och verifiera att så verkligen är fallet?!”.

Läs också: Vet du vad du dansar till i ”Despacito”? Vi vet – och det är riktigt snuskigt!


Zandra bestämde sig då för att skriva inlägget på SMHI:s Facebooksida. Ett inlägg som i dagsläget fått över 13 000 gillamarkeringar. Och vad som är än roligare är SMHI:s svar.

”Oj Zandra, det här är lite av ett mysterium! Varför har vädergudarnas profetia inte slagit in? Om prognosen i appen visar att det ska bli sol, guld och gröna ängar så måste det bli så… eller” och förklarar sedan hur deras app fungerar.

”En väderprognos anger den mest troliga beräkningen av väderläget, men den kan komma att ändras och det är inte alltid appen hinner uppdateras till de närmsta timmarnas väderutveckling. Det gäller särskilt fenomenet som du råkat ut för, de så kallade nyckfulla sommarskurarna”.

– Det är klockrent, skitkul ju. Jag trodde aldrig att de skulle svara, och om de skulle svara att det skulle vara något tråkigt. Men de har humor! säger Zandra till Baaam.


Inte nog med det, Zandra fick dessutom ett samtal från institutet där en person bad henne om ursäkt för att hennes byxor blivit blöta.

– En kille ringde in till vår servicedesk på jobbet och frågde efter Zandra. Han sa ’hej, jag ringer från SMHI’ och bad om ursäkt för att mina byxor blev blöta. Dessutom ville han kolla hur vädret var i Västerås innan de uppdaterade appen. Det tyckte jag var väldigt roligt, säger Zandra.

De 13 000 gillamarkeringarna, hundratals kommentarerna och delningarna är inget som Zandra förväntade sig, men hon har en föraning om varför inlägget gjort succé.

– Folk tycker uppenbarligen att det är kul att diskutera väder.

Läs även: Så rakar du bikinilinjen utan att få röda prickar – expertens bästa tips

Foto: Privat/IBL