Annons
 

NYTT! Charlottas modeskola: Så bär du kortkort med kraftiga ben

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

modetips-c8

Nu delar Baaams chefredaktör Charlotta Flinkenberg med sig av sina personliga kunskaper om mode och styling, bara här på baaam.se. Först ut är dilemmat med kortkort, som faktiskt inte behöver vara ett dilemma om du smart-koordinerar din outfit.

Annons

av Charlotta Flinkenberg foto Andreas Lundberg

c8-vinjett-modeMan behöver inte vara byggd som långbenta amasonen Gisele Bündchen för att få bära kortkort. Men många kvinnor känner sig obekväma med att visa bara ben om man drar en storlek (eller okej, kanske tre storlekar) större. Och hur kommer man undan med att bara mikrokorta klänningar som är så heta nu efter att man fyllt 16?

MINA TIPS!

Var realistisk och granska först ”råvarorna”, alltså dina ben, din längd och din figur i övrigt. Var varken överdrivet kritisk eller haussande. Om du har svårt att själv bedöma vad du har för utgångsläge, fråga en väninna som är känd för att vara ärlig. Det är en första förutsättning att känna till både sina brister och fördelar innan man börjar ”klä bort” eller ”lyfta fram” olika aspekter.

• Om du har kommit fram till att du har aningen kraftigare ben än genomsnittet, så välkommen till verkligheten! Du är inte ensam (sätt dig i närmaste offentliga badhus bastu och glo, ska du få se hur kvinnor faktiskt ser ut…). Och visst kan du bära kortkort kjol eller klänning för det. Det handlar bara om lite planering och rätt val av kläder. Visualisera lite fashion-insikt; alltså inse att det kanske inte är så lyckat för din silhuett att ha en muskort kjol, bara ben och platta ballerinas (bara Kate Moss kommer undan med det). Men tro inte heller att du är förpassad till att bära tältliknande maxiklänningar.

Ta hand om benen om du känner dig modig nog att visa dig barbent. Vaxa/raka, feja, greja, smörj in dem med brun-utan-sol, eller airbrush-foundation (alltså smink för benen), smörj in dem med olja (ljusreflektionerna gör då att de uppfattas som slankare).

Om du visar mycket ben gäller regeln att inte visa så mycket annan hud. Denna regel gäller även om du drar storlek 34. En draperad klänning med lång ärm är mycket figursmickrande. Många kvinnor som inte är trådsmala väljer ängsligt nog svart, för att de tror att de ser smalare ut. Satsa på svart nedtill (leggings/strumpbyxor) i så fall och färgglatt upptill. Ögat dras till färg.

En omlottkjol i mikrokort modell lurar ögat att tro att benen är längre än de är. Passar troligen dig bättre än en ”avhuggen” modell. Om kjolen är i blockfärger lurar det ögat ytterligare med sin grafiska effekt.

Mattsvarta strumpbyxor eller leggings räddar alla slags ben. Och då menar jag alla. Men här är det viktigt att välja rätt; det måste vara minst 60 denier på strumpbyxorna och om du väljer bomullsleggings, se till att de inte har för mycket syntetblandning, för de får absolut inte vara glansiga. Leggings är praktiskt om du vill ha en kort tunika eller mikrokort kjol men inte hunnit ”fixa benen” eller inte känner för att visa dem ”nakna”.

Välj klackar med inbyggd platå. Satsa allt krut på skorna, eftersom rätt skor ger dig både vackrare ben och snyggare hållning. Inbyggd platå är lite klumpigare än klassiska pumps och ger dig både mer längd och smartare proportioner. Undvik skor med remmar runt ankeln, de ”kortar av” dina ben och får vaderna att se ännu kraftigare ut.

Har du någon modefråga du vill ställa mig? Besök då gärna min blogg!