Annons
 

Orgasmen ingen pratar om

Läs om orgasmen ingen pratar om. Någonsin.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Om vanliga orgasmer är lite tabu att snacka om över söndagsbrunchen så är det ingenting jämfört med orgasmer som sker utanför sängen och sexuella sammanhang. Som på gymmet. Men de förekommer. Och det är vanligare än du tror.

Annons

Det har länge funnits en utbredd skepticism mot den så kallade coregasmen, trots att sexuallivsforskaren Alfred Kinsey beskrev fenomenet redan på 50-talet. Men år 2011 kom äntligen forskning bakom det man på fackspråk valt att kalla ansträngningsutlöst orgasm och ansträngningsutlöst njutning. Det var forskarna Debby Herbenick och J. Dennis Fortenberry som skrev artikeln Exercise-induced orgasm and pleasure among women i tidskriften Sexual and Relationship Therapy.


I studien publicerades 124 kvinnors upplevelser och det visade sig att just magövningar är en nyckel.

– Särskilt i samband med den så kallade kaptenensstolen, vilket innebär hängande benlyft i en ställning. Övningen består av att lyfta knäna mot bröstet, eller lyfta benen i en nittiogradig vinkel med kroppen. Orgasm sker oftast mellan 15 och 30 repetitioner, så det gäller att vara ihärdig, förklarar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Men vad händer rent fysiologiskt? Svaret är förmodligen en mix av ökad blodgenomströmning, sammandragningar i bäckenbotten, aktivitet i magmusklerna och en ökad hjärtfrekvens. Några sexuella fantasier eller intressanta objekt att spana på behövs alltså inte. Orgasmen sägs vara intensiv. Så, visst låter det som en grym träningsbonus?


Störst coregasm-chans

De här träningsformerna maxar chansen att få uppleva en coregasm.

#1 Magövningar (45%)
#2 Styrketräning (26,5%)
#3 Yoga (20%)

Källa: Sexual and relationship therapy

Foto Thinkstock

 


 
 


Annons