Baaam har dykt ned i ryggsäcken och rotat fram allt du behöver packa ned.

Packlista för fjällvandring: Här är allt du behöver
Ska du ut och fjällvandra? Då finns det en hel del saker det är bra att ha med sig. Baaam har dykt ned i ryggsäcken och rotat fram allt du behöver packa ned.
Baaam har dykt ned i ryggsäcken och rotat fram allt du behöver packa ned.
Vi går mot en ny slags semestertid. En tid där vi undviker att ta flyget till en paradisö långt bort och istället väljer att upptäcka nya guldkorn på hemmaplan (som dessa 9 pärlor i Sverige du inte får missa!). Därför är det inte konstigt att fjällvandring har seglat upp som vår nästa drömsemester.
Och det är inte konstigt att vi vänder blicken norrut. Våra svenska fjäll är helt perfekta för både nybörjare och mer vana fjällvandrare. Terrängen är inte för svår, topparna inte för höga och allemansrätten ger oss möjligheten att slå upp tältet varhelst vi behagar. Det kan knappast bli bättre! Men hur smidigt det än är finns det en hel del saker som det kan vara bra att ha med när man ger sig ut i vildmarken.

Baaam har gått igenom packlistan och rotat fram allt du behöver knöla ned i ryggsäcken lagom till avfärd. Och tips! Om du inte tältar utan bor i fjällstugor eller bara gör dagsvandringar kan du plocka bort några extra ombyten och tältet.
Packlista inför fjällvandring
Kläder för fjällvandring
Ett generellt tips är att alltid klä dig efter principen lager-på-lager. Vädret och temperaturen kan växla snabbt och då är det skönt att snabbt kunna dra av och på ett lager istället för att ha få och lite för tjocka plagg.
Tunn, vattentät skaljacka
Det bästa är att ha en tunn jacka som passar att ha både över t-shirt eller flera olika, varma lager. Om den dessutom är vattentät slipper du ta med dig en extra regnjacka.
Den här skaljackan från Elvine är både regn- och vattentät samtidigt som den andas så att du inte blir för varm – läs mer och köp den här.
Underställ
Närmast kroppen bör du ha ett underställ i ull eller funktionsmaterial – undvik bomull! Ull är bra för att det värmer även om det skulle bli blött och funktionsmaterial torkar mycket snabbare än bomull och kan dessutom transportera ut fukten bort från kroppen.
Det här understället från Craft är gjort i ett funktionsmaterial som både värmer och snabbt transporterar bort fukt – tröjan hittar du här och byxorna finns här.
Funktionskläder
Ytterst kan du variera kläder. Det går fint att ha en t-shirt över underställströjan om det är varmt och nedtill funkar shorts. Men om du vill att de ska tåla terräng är det smart att ha ett par gjorda för fjällen. De är kanske inte det snyggaste men vi lovar att du kommer finna kärlek för dem!
Regnbyxor
Trots att man drömmer om midnattssol och blommande kullar kan det snabbt börja regna. Ha ett par regnbyxor i ryggsäcken att dra på så håller du dig torr oavsett väder.
Fleecetröja
Om kylan smyger sig på är det väldigt skönt att kunna dra på sig en fleecetröja över understället. Det är också skönt att sova i ifall nätterna är kyliga.
Den här svarta fleecetröjan från The North Face har dragkedja hela vägen och värmer skönt, läs mer och köp den här.
Dubbla sockor
För att undvika skoskav är knepet att ha dubbla strumpor i kängorna. Först en tunn ullstrumpa och sedan ett par tjockare strumpor över.
Vandringskängor eller gummistövlar och gympaskor
Det allra bästa för fjällvandring är att ha ett par bra vandringskängor, gärna ett par som går upp över vristen så du stabiliserar foten och minskar risken för att stuka fötterna. Här finns både billiga och dyra varianter men allra viktigast är bara att de är sköna och gärna att du går in dem innan du åker iväg. Men om du inte har det funkar det också bra att ha gympaskor och ett par stövlar med dig som du kan byta med om marken är sank eller det börjar regna.
De här vandringskängorna från Urberg är vattentäta och är förstärkta fram för att skydda tårna, läs mer och köp dem här.
Mössa och vantar
Även om det är varmt på dagen kan det vara himla skönt att dra på en mössa och ett par vantar när det är dags att sova. Då håller man sig riktigt varm i tältet!
Övrigt att ta med för fjällvandring
Tält
Ska du tälta behöver du ett tält, det är rätt lätt att räkna ut. Köp nu inte första billigaste utan tänk efter vad du kan behöva och hur många ni är som vandrar. Tältet bör ha både ett inner- och yttertält för att hålla vätan borta och bra är om det också är lågt eftersom vinden annars lätt får tag i det om natten och gör det svårt att sova. Om det går att hitta ett lätt tält är det ett plus – ingen gillar att bära tunga tält! Köp heller inte större än du behöver, då fryser man bara så bättre att ligga lite trångt. Testa också att sätta upp det och rulla ihop det innan du ger dig av. Inget är mer frustrerande än att försöka sätta upp ett tält i snålblåst och inget verkar stämma.
Det här klassiska och prisvärda tunneltält för två personer från Urberg passar från våren till tidig höst och totalvikten inklusive packpåsen landar på endast 3,3 kilo.
Ryggsäck med regnskydd
Du behöver såklart en ryggsäck som du kan transportera alla dina saker i. Om du ska vandra under flera dagar och övernatta i tält behövs en ryggsäck på mellan 50-80 liter för att få plats med allt. Om du bara ska göra dagsturer och sova i fjällstuga räcker en mindre ryggsäck bra. Viktigt här är att du ställer in den rätt för din rygg (det brukar finnas en längdmätare där du kan flytta axelbanden så de sitter rätt), att midjebandet vilar på höften så du får stöd från den (man bär mer med höften än axlarna!) och att den känns bekväm. Det är också bra om den har en öppning nedtill där du kan lägga sovsäcken och ett topplock där man snabbt kan komma åt första hjälpen. Om ryggsäcken inte har ett inbyggt regnskydd behöver du köpa till ett för annars blir lätt hela packningen dyngsur.
Vandringsryggsäck för längre turer från Osprey. Den har flera olika fack och ett justerbart bärsystem som är designad specifikt för kvinnor, läs mer och köp den här.
Vattenflaska
Tänk på att du behöver dricka ungefär 2 liter vatten om dagen!
Liggunderlag
Om du sover i tält behövs ett liggunderlag. Det finns många olika modeller, både sådana man bara rullar ut och andra som automatiskt fyller upp sig med lite luft. Välj efter vad du tror är bekvämast för dig.
Sittunderlag
Oavsett om du bara gör dagsturer eller övernattar är ett sittunderlag att rekommendera. Det är tråkigt att sätta sig och sedan vara fuktig resten av dagen och dessutom tar dessa ingen plats alls så bara dumt att snåla in på!
Sovsäck
Ska du tälta behöver du en bra sovsäck. Titta nu noga på vilken temperatur det ser ut att bli under nätterna och välj en modell efter det. Och hellre en för tjock än en för tunn, att frysa om natten tar bort all glädje från vandrandet! Om det är rejält kallt kan du dessutom ha en tunn sovsäck och en tjock och lägga dem i varandra, då värms luften mellan dem upp och gör det varmt och gosigt.
Sovsäck från Sea to summit som endast väger 400 gram och som tack vare materialet Thermolite ger mycket värme i förhållande till vikten, samtidigt som den enkelt släpper ut ånga om du blir varm. Läs mer och köp den här.
Första hjälpen och skavsårsplåster
Du måste ha med dig en första hjälpen-necessär om du är ute i vildmarken. Här är bra att ha plåster, gasbinda, blodstoppare, smärtstillande, mensskydd (om du behöver) och skavsårsplåster. Och såklart, de mediciner du behöver. Det går att köpa färdiga första hjälpen-kit med allt du behöver, som det här från Life Systems, eller plocka ihop vad du har hemma.
Myggmedel
Det är mygg i fjällen så förbered dig väl. Köp myggmedel och även någon salva du kan dra på om du blir biten så du slipper klia dig galen. Ett tips är cylokain som är en smärtstillande salva som även går att använda till annat typ av skav och smärta.
Solskydd och solglasögon
Solen kan bli riktigt stark så ta med dig rejält med solkräm och även solglasögon. Här hittar du massor av tips på solskydd för olika hudtyper och behov.
Fjällkarta och kompass
Mobilen är tyvärr inte fjällvandrarens bästa vän eftersom täckningen svajar rätt rejält. Här är det bra att ha en gammal hederlig karta över området och en kompass så du kan orientera dig. Och läs på lite innan så du vet hur du ska använda dem.
Solcellsladdare till mobilen
Om du ändå vill ta med mobilen kan det vara smart att ta med en laddare du kan ladda med solen eller genom en vev. Den här solcellsladdaren från Powertraveller kan fästas på exempelvis ryggsäcken så att den laddas upp medan du går. Läs mer och köp den här.
Fickkniv
Man vet aldrig när man behöver en kniv, den är väldigt bra att använda till att skära maten om inte annat.
Toalettpapper
Underskatta inte toalettpapper. Inte bara för att det är tråkigt att torka rumpan med mossa utan också för att det är bra att ha till lite allt möjligt.
Visselpipa
Om det uppstår en nödsituation behöver du en visselpipa. Du kommer inte att orka skrika och en visselpipa hörs så mycket längre och du behöver inte anstränga dig särskilt mycket för att kunna få ett högt, klart ljud.
Ficklampa
Enda gången du inte behöver en ficklampa är om du vandrar i midnattssol. Annars är det A och O.
Stormkök med bränsle och tändstickor
Ett bra stormkök gör att du kan laga mat nästan var som helst, det går enkelt att fälla ihop och tar inte mycket plats. Glöm inte bränslet bara! Och tändstickor! Vill du vara extra smart är ett knep att doppa tändsticksändarna i stearin och sedan lägga dem i en gammal filmburk som du limmar fast tändplånet på. Då hålls de torra även om det regnar och stearinet går att pilla av för att tända dem.
Det här trangiaköket passar för en eller två personer och finns även i varianter för flera personer, läs mer och köp det här.
Kåsa och spork
För maten behövs en matkåsa, en drickkåsa och några bestick att äta med (eller en spork!). Det finns färdiga kit att köpa som innehåller allt i ett, som det här kitet från Light My Fire med matkåsa, dryckeskåsa och sporkar för två personer. Läs mer och köp det här.
Diskverktyg
Ta med en diskborste och lite diskmedel som du får använda i naturen (kolla upp det!) så kan du hålla allt rent.
Nål, tråd och silvertejp
En vandrares bästa vän! Med detta kan du laga tältet om det går sönder och tejpa sömmar i kängorna som börjar skava.
Matvaror, kryddor och olja
Antingen går du all in och frystorkar mat själv som du sedan bär med dig eller så köper du olika färdiga varianter. Glöm inte kryddor och olja du kan steka i!
Läs mer:
Glamping, designerkojor och lyxtält – åk på semester i Sverige i sommar
Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning
7 vackra vattenfall i Sverige att besöka i sommar
9 pärlor du inte får missa på din Sverigesemester
Foto: TT













