Annons
 

Paleo-bluffen – forskning visar att många stenåldersmänniskor var vegetarianer

Ny forskning visar att stenåldersmänniskorna inte riktigt åt som vi antagit. Många var förmodligen vegetarianer. Och de mådde inte särskilt bra, enligt kostexperten.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Den populära och köttspäckade paleo-dieten är utformad efter stenåldersmänniskors matvanor, enligt teorin att de i första hand åt djur. Men en ny studie publicerad i tidskriften Nature avslöjar att våra gamla släktingar inte hade någon standarddiet.

Stenåldersmänniskans matvanor hade väldigt lite gemensamt med dagens crossfit-paleo

Forskarteamet bakom studien menar att människor åt väldigt olika beroende på var i världen de bodde, skriver The Atlantic. Genom att studera våra gamla släktingars tänder, och placket på dem (tandborstning var inte en prioritet) har man funnit att matvanorna skiljde sig mycket åt. Många, till exempel människor från Spanien, hade förmodligen en vegetarisk kosthållning. I Belgien verkar man däremot ha ätit djur i större utsträckning, enligt de nya forkningsfynden.
– Vi måste förnya vår syn på neandertalare som köttätande grottmänniskor, viftande med benbitar, säger Laura Weyrich, forskare vid the University of Adelaide i Australien.

Annons

Emanuel Widmark, nutritionist, tycker att vi ska sluta romantisera stenåldersmänniskornas kostvanor.

Emanuel Widmark, nutritionist, håller med.
– Man åt efter säsong, ofta blev det väldigt ensidigt. Man vet faktiskt inte riktigt vad de åt, men vi vet att deras matvanor hade väldigt lite gemensamt med dagens crossfit-paleo. Det var inte som att käka på Reload (trendigt hälsokafé i Stockholm, red anm), förklarar han.

Och oavsett om stenåldersmänniskan föredrog kött eller vegetariskt på menyn så menar Emanuel att det är dags att sluta romantisera de kostvanor som människor hade för tusentals år sedan.
– Neandertalarnas medellivslängd var 30 år, de hade många brister och mådde förmodligen inte så bra. Vi är jätteanpassade till att äta spannmål, det är inget problem. Våra kroppar hinner anpassa sig till sådana förändringar, det tar inte 10 000 år som paleo-anhängare hävdar, säger Emanuel.

Forskning har dessutom visat att sädesslag ingick i stenåldersmänniskans kost mycket tidigt. De gillade alltså kolhydrater också.