Annons
 

Paris AW/09, Alexander McQueen: Surrealistisk modeteater

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Alexander McQueen, A/W 2009.

Visuella konstverk snarare än kläder du kommer att köpa i höst. Så kan man sammanfatta Alexander McQueens lek med mönster, material, silhuetter och fullständiga nonchalans för det kommersiellt gångbara. Teatraliskt och spännande!

Annons

Av Charlotta Flinkenberg

NYCKELORD: Harlekin, galghumor, surrealism, volym, lårhöga skinnstövlar, misantroper, gycklarblusar, överdimensionerat, fjäder-överdos, volangkaskader, tweed möter bondage, teatraliskt

Underbarnet Alexander McQueen tävlar egentligen bara med sig själv då det gäller att komma på kollektioner som ska vara strået vassare än den senaste ögonbrynshöjaren. Denna jakt på chockerande kreativa bomber i modeväg tenderar att bli tröttsam emellanåt, även om man inte kan låta bli att titta. Förvisso så ger McQueen ett nonchalant långfinger åt själva lågkonjunkturen i sig och vartåt modekonsumtionen är på väg, genom att visa denna teatraliska parad av surrealistiska plagg. Det här är inga kläder tänkta att bära, snarare är de avsedda att beundras som de fantastiska konstverk och prov på hantverksskicklighet som de är. Aftonklänningarnas silhuetter och detaljer är dock så vackra att jag får en tår i ögat och jag kan inte sluta tänka på hur många hundratals timmar det måste ha tagit att ta fram denna sömnadsperfektion. Och även om han har försökt vara ironisk och gjort paroditolkningar av heliga fashion-kor som Chanels tweed-dräkter eller Diors hundtandsmönster, så är faktiskt just dessa bitar i kollektionen behagliga och bärbara (vissa om dom i alla fall) inslag. Men de står lite i skymundan av den surrealistiska modecirkusens paradakt; harlekinblusarna, gycklarkreationerna, Bladerunner-klänningarna, fjäderkreationerna och den otäcka makeupen på misantroperna till modeller som modigt har låtit sig förfulats för konstens skull. Så här skulle en kollektion från svenska Fifth Avenue Shoe Repair kunna se ut. Om FASR hade tagit starka kemikaliska substanser i en vecka. Men jag är imponerad av Alexander McQueens experimentlust och applåderar hans förmåga att ta ut svängarna.

[nggallery id=161]