Annons
 

Paris AW/09, Lanvin: Avspänd & tidlös elegans

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Lanvin, A/W 2009.

Lanvin, A/W 2009.

En lågmäld kollektion med högt ‘vill ha’-begär. Lanvins höst är en enda lång hyllning av tidlös estetik, kvinnlig sensualism och elegant mode. 40-talsinfluerat med uppdaterade inslag.

Av Charlotta Flinkenberg

Annons

NYCKELORD: Långa skinnhandskar, 40-tal, markerad midja, etniska tribalhalsband, origamivolanger, axelbandslöst, beige, svart, höghalsat/båtskärning, uppnosiga spets-axlar, päls, retrofeminint, utanpå-chiffong, Georgette-siden

I en tid då många modeskapare slår en kreativ knut på sig själva för att hitta den ena mer spektakulära twisten efter den andra, är det skönt med någon som törs blicka bakåt och satsa på säkra kort. Som för den sakens skull inte behöver bli konservativt tråkiga och förutsägbara. Lanvins chefsdesigner Alber Elbaz kallar själv sin kollektion, eller snarare sitt generella skapande, för ”realistiskt”, snarare än ”optimistiskt” eller ”pessimistiskt”. I verkligheten är ju detta begrepp en sanning med modifikation eftersom Lanvins priser ofta är rentav orealistiska för ”den vanliga kvinnan”, som Elbaz säger sig rikta sina kläder emot. Men vad han antagligen menar är att inte krångla till det utan utgå ifrån de situationer där kvinnor vill känna sig chica och komfortabla, i arbetslivet, på väg till möten eller finare middagar. När vi vill ha kläder som utstrålar avspänd elegans, exklusiva material, tidlös skönhet med originella inslag – som en asymmetriskt vriden utanpåvolang i origamistil – då är det till Lanvin vi ska vända oss. Det här är just den sortens anspråkslösa grace som ser lätt ut att genomföra, men som är svår att efterapa. Höstkollektionen hyllar och draperar kvinnokroppen på ett fantastiskt smickrande sätt och det här är vad jag vill kalla för ren och skär chiconomi – investerar du i något av dessa plagg kan du säkerligen spara det för flera säsonger framöver, kanske till och med låta gå i arv till din dotter. För denna typ av stil går aldrig ur modet.

[nggallery id=163]