Annons
 

Paris AW/09, Louis Vuitton: Wow-volanger & kinky chic

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Louis Vuitton, A/W 2009.

Cancan-flirtiga volanger, lackfetish, maxade 80-talssilhuetter och syndig spets. Marc Jacobs sparar inte på det feminina krutet för Louis Vuittons höstkollektion.

Av Charlotta Flinkenberg

NYCKELORD: Ruffigt puffigt, volymaxlar, getingmidja, 80-tal möter 40-tal, struktur, va-va-voom-volanger, cancan-chic, överdimensionerade jackor, XL-rosetter

Annons

Alla konservativa inköpare av Louis Vuittons kläder måste ha höjt både ett och två välansade ögonbryn på front row i Paris. Chefsdesigner Marc Jacobs tar nämligen det franska lyxmärkets image till en skruvad nivå där epitet som ”stilrent” och ”klassiker” är ett skällsord. LV:s kollektion påminner mer och mer om en parisiskt chic version av Marc Jacobs egen kollektion, fast med mer überkvinnliga attribut och schablonmässigt sensuella, ja till och med erotiska, inslag. Jag gillar det, men undrar vad ägarna till Louis Vuitton anser om att flera av plaggen skulle passa fantastiskt bra under rubriken ”Det bästa lilla horhuset i Texas”, om än med en högre sömnadsstandard och materialkvalitet. Det är fetischstövlar med snörning, va-va-voom-volanger, puffiga axlar och fantasifullt utanpåskrädderi med blommor, volym, lackkorsetter och syndig spets. Kollektionen är på gränsen till oförskämt spretig och man riktigt känner Marcs nonchalans för etablissemanget i de sexiga kreationer som visar sig på catwalken. Det känns inte så lite inspirerat av Christian Lacroix och sent 80-tal. Och kanske är det här just själva kruxet, att då samtida designers idag försöker vara banbrytande och ta i så de knäcker sig så har de glömt att de knappast är ensamma om att vara så vågade. Denna look är 2009 snarare en norm än något udda. Åtminstone för den luttrade modejournalistelite som iakttar. Frågan är om den breda publiken är lika early adopting av denna look. Jag tycker personligen att flera av plaggen är oerhört vackra med en genialisk design och krossar det mesta i motstånd i dagens tuffa fashionkonkurrens. Men jag hade gärna sluppit de ekivoka fetishinslagen – det känns som en tröttsam p-våffla på repeat när modellerna promenerar in (för vilken gång i ordningen denna säsong?!) med de där lårhöga lackstövlarna. Marc Jacobs borde lita mer på det sexiga självförtroende som hans Louis Vuitton-plagg i sig utstrålar, utan kinky attribut.

[nggallery id=165]