Annons
 

Penélope Cruz: ”Jag suktade efter min Balmain-klänning till Oscargalan i åtta år”

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Penelope Cruz är ansiktet utåt för Lindex våren 2013.

Penelope Cruz är ansiktet utåt för Lindex våren 2013.

Penélope Cruz är aktuell som modell för Lindex med tre kollektioner som kommer i vår. Baaams chefredaktör Charlotta Flinkenberg fick intervjua världsstjärnan i Miami, där även fotograferingen för kampanjen ägde rum.

Annons

Om jag säger ordet ’chic’, vad tänker du då på?
– Jag associerar ordet chic med klassisk elegans och charm, gärna lite old school glamour, typ Audrey Hepburn. Audrey är en av de vackraste kvinnorna genom tiderna.

Har du någon stylist som hjälper dig att välja looks till röda mattan och officiella tillställningar?
– Ja, jag har arbetat med Cristina Ehrlich i tio år. Hon är fantastisk.

På röda mattan har du en utstrålning som nästan är drottninglik. Är du sådan, eller tar du fram dina skådespelartalanger för att se så avspänd och majestätisk ut?
– Förr i tiden när jag gick mer på sånt och deltog i det jag brukar kalla för ’cirkusen’, så kände jag att jag inombords skrattade åt mig själv och det smått absurda i att gå omkring så där uppklädd. Folk skulle bara ana! Jag ser mig inte själv som en drottning av röda mattan direkt…

Alla dessa vackra kreationer du har burit, Carolina Herrera, Dior Couture, YSL, Balmain… Får du behålla klänningarna eller är de bara till låns?
– Det varierar. Ibland är det plagg från provkollektioner som har lånats ut till mig som sedan måste returneras, men ibland så skräddarsyr designern en specialgjord kreation bara för mig. Många av dessa designers är rena konstnärerna, det är fantastiskt att se hur de arbetar, hur processen går från en skiss till färdig klänning.

Vilket klädesplagg som du äger betyder mest för dig?
– Klänningen jag bar på Oscargalan 2009, då jag tog emot pris för bästa kvinnliga biroll. Det var en vintage Balmain. Jag hade faktiskt sett just DEN klänningen i ett skyltfönster i second hand-butiken hela åtta år tidigare och blev väldigt förtjust i den. Så när det var dags att välja klänning till Oscarsgalan så tänkte jag att om den där klänningen fortfarande finns kvar i butiken är det meningen att jag ska bära den. Och där hängde den, åtta år senare – och väntade på mig!

Penélope Cruz i en vintage Balmain på Oscargalan 2009.

Penélope Cruz i en vintage Balmain på Oscargalan 2009.

Vilket är ditt hemliga modevapen?
– Oj, jag har verkligen inget sådant dessvärre. Jag har turen att få arbeta med en skicklig stylist och att några av världens främsta designers låter mig bära deras vackra plagg.

Kan stil köpas för pengar?
(Penélope är tyst väldigt länge) – Jag vet inte. Jag är säker på att det hjälper om du har en stor plånbok. Men stil måste samtidigt vara något du har inom dig.

Jag tycker det är roligt att du gör en kampanj med en budgetkedja som Lindex, som erbjuder prisvärt mode för kvinnor. Det har blivit allt vanligare att kändisar gör den här typen av samarbeten. Varför det, tror du?
– Just i Lindex fall tror jag att de har lockat till sig kända profiler som ambassadörer för att det är ett fantastiskt företag i allmänhet. De har superbra modeplagg som signalerar god smak. Jag såg kampanjen som Gwyneth Paltrow gjorde med Lindex och blev väldigt förtjust i den. Lindex är helt enkelt bra på det de gör och jag värdesätter sådant högt.

Penélope Cruz i grön klänning från Lindex, 299 kr.

Penélope Cruz i grön klänning från Lindex, 299 kr.