Recept: Proteinrik och ljuvligt god chokladkaka

Fyllig, lyxig och alldeles underbar. Och rik på både protein och antioxidanter. Japp, det här är en nyttig chokladkaka!

Den här underbara chokladkakan innehåller bönor, vilket gör den både proteinrik och extra fyllig, utan att kompromissa med smaken. Tvärtom, kakan är precis så söt och god som du vill ha den.

Ingredienser
6–8 bitar

3 dl svarta bönor (1 burk, ca 400 g)

12 färska dadlar

5 msk kakao

4 msk flytande honung

1 msk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

100 g kokosolja

2 ägg


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med bönorna till en kräm.
Häll i kakao, honung, vaniljpulver och bakpulver och vispa ihop allt

med en elvisp.
Smält kokosoljan och rör ner i bönkrämen. Knäck ner äggen och vispa till en jämn och fluffig smet.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15–18 minuter. Låt svalna en stund innan servering.

Receptet kommer från Nyfiken Grön, en bok med fokus på vegetariska recept, av Cecilia Blankens och Kristin Johansson.

Tips!

Toppa både kaka och choklad med tjockvispad grädde eller kokosgrädde.

Fler goda recept:
Sockerfri chokladpaj med hasselnötter
Sockerfri smulpaj med äpple och kanel
Nyttiga brownies med hasselnötter och flingsalt