svar på sexfrågor

10 frågor om sex (SOLOs expert ger svar på tal!)

”Sexuella kontakter som är bra för dig är positivt.”

Suzann Larsdotter är auktoriserad socinom och sexolog. I den här artikeln svarar hon på Baaam-läsarnas frågor om sex och relationer.

Jag har haft sex med 36 killar

Jag är 25 och har legat med 36 killar. Är jag normal? Kan jag berätta hur många jag haft sex med utan att skämmas?

– Normalt är ett knepigt ord, för frågan är vad som avses då. Är det ett statistisk medelvärde, är det frågan om att något är sjukligt eller inte, är det i enlighet med normen eller vad menar vi med begreppet normalt. Svaret på din fråga blir därför att du självklart kan stå upp för dina erfarenheter. Sexuella kontakter som är bra för dig är positivt. Vi vet att kvinnorna tenderar att drar av lite för att inte framstå som lösaktiga medan män ofta överdriver hur många de legat med. Detta beror på gamla fördomar om att kvinnor skall hålla på sig och män kan ligga runt. Reagerar någon kille på hur många partners du haft är det bara oerhört korkat.

Hur har tjejer sex med tjejer?

Hur går det till när tjejer har sex med tjejer? Säg inte att det är “olika för alla” och att “allt funkar”. Jag vill ha tips på riktigt så jag känner mig mindre osäker.

– Det vanligaste sättet är att smeka varandras bröst och kön, stimulerar klitoris och vaginan med fingrar, har oralsex och gnugga könen emot varandra. Det förekommer att tjejer också använder sexleksaker av olika slag. Det finns en bok som heter ”Stora sexboken för tjejer som har sex med tjejer”, som går att låna på biblioteket och ger många bra tips.

Hur många kan du pricka av? Kolla in: 12 pinsamma sexögonblick du tveklöst känner igen

Stor risk att bli gravid?

Hur stor risk är det att bli gravid när man inte har ägglossning, till exempel strax efter att man har haft mens?

– Det är inte sannolikt att du blir gravid, men inte omöjligt. En person är fertil dagarna innan och runt tiden för ägglossning. Spermier kan leva upp till fem dygn, så på grund av spermiens livslängd och om du har en kort menscykel kan din ägglossning ske precis efter din menstruation. Det går alltså att bli gravid mycket tidigt i din menscykel när du fortfarande blöder.

Graviditetsrisk och försatser

Vad innehåller egentligen en försats? Kan man verkligen bli gravid om man får den i sig?

– Chansen eller risken för graviditet är mycket liten när det gäller försatsen, men det finns trots allt en liten sådan då den kan innehålla spermier.

Vill ha analsex

Jag vill ha analsex. Är det ovanligt att tjejer tänder på det? Hur tar jag upp det med min kille?

– Det är inte ovanligt att tjejer gillar analsex. Det gäller både att få och ge analsex. Analsex kan handla om flera olika sätt att ha sex. Börja gärna med att utforska dig själv. Analen har ingen naturlig lubrikation därför är det bra att använda glidmedel. Du kan börja prata om analsex rent allmänt och fråga om din partner har erfarenhet eller skulle vilja prova på.

Jag onanerar aldrig!

Överallt står det att man ska onanera ofta, typ varje dag. Jag gör det nästan aldrig (jag är 24 år och singel). Hur ofta onanerar andra? Vad är normalt?

– Hur vanligt det är att onanera varierar väldigt mycket från person till person. Vissa personer gör det varje dag, andra bara vid enstaka tillfällen och en del onanerar inte alls. Det kan också vara så att man onanerar mer eller mindre en viss period av livet. Kom ihåg att vad som är vanligt inte är detsamma som det som är bäst för dig.

Lista: 21 saker du (förmodligen!) inte visste om sex

Livrädd att jag smittats!

Det senaste året har jag haft oskyddat sex flera gånger med olika killar. Livrädd nu! Hur stor är risken att jag fått en könssjukdom?

– Om man haft oskyddat sex finns alltid risken att man fått en könssjukdom. Många könssjukdomar får man inga symptom av. Det bästa är att beställa en tid på en ungdomsmottagning, STI-klinik eller vårdcentral för att testa sig.

Saknar spänningen i sexlivet

När jag träffar någon är det underbart i början, men jag tycker sexlivet blir lite tråkigt efter något år. Jag är 27, har haft flera långa förhållanden men jag saknar alltid spänningen. Nu börjar jag fundera på ett öppet förhållande. Hur vanligt är det?

– Du beskriver en vanlig känsla, att sex är underbart i början och att det sedan blir tråkigare efter något år. Det finns ingen bra forskning som visar hur vanligt det är med öppna relationer, men man kan anta att det blir allt mer vanligt då vi börjar få en något mer öppen syn på relationer. Att variera sig sexuellt inom relationen eller ha sex även med en tredje part är andra bra alternativ.

Dags att köpa en leksak

Jag vill köpa mitt livs första sexleksak men det finns ju så många och jag har ingen aning vilken jag ska välja. Har du något tips?

– Sexleksaker finns i många olika utföranden och material. Vissa vibratorer är långa och smala så du kan du använda dem för penetration. De mest känsliga ställena för vibrationer är på ytan av kroppen, särskilt klitoris och vid ingången till slidan.

Det gör att många använder leksaker som har en har en motor i spetsen och är exempelvis äggformade, vilket gör dem lätta att hålla mot klitoris eller där du gillar känslan de ger. Det bästa materialet är silikon, det är vänligt mot kroppen och har en mjukhet. Tyvärr är leksaker i silikon lite dyrare och därför kan det vara bra att börja med något billigare för att känna dig fram vilken modell som passar dig bäst.

Eh WHAT: 25 konstiga amerikanska lagar om sex

Var går gränsen?

Jag har börjat smsa lite med ett ex. Ganska oskyldigt, men det finns en spänning mellan oss. Härom kvällen blev det lite sexsnack på Facebook-chatten. Jag har en partner som jag älskar, vi har varit ihop i fem år. Är det här otrohet?

– I en relation kan det oftast finnas ett ”trohetsavtal” man förväntas hålla sig till utan att man faktiskt diskuterat avtalets innehåll. Var går gränsen för den andre och var går gränsen för dig själv? Otydlighet skapar förvirring. Generellt är det nog bra att man formar ett förhållande utifrån de önskningar som man själv har, och inte utifrån några allmänna förväntningar om hur något ”borde vara”.

Otrohet kan vara helt oacceptabelt i ett förhållande, men i ett annat kan otrohet vara något man kan komma över. Vissa kommer fram till att traditionell trohet som idé inte är viktigt utan att det är ok att ha flera relationer samtidigt. Olika personer har helt enkelt olika inställning till otrohet, och det är bra att innan känna till sin partners åsikter. Diskutera otrohet. Hur ska vi ha det? En överenskommelse kan inte bara vara på den enes villkor. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet.

Relaterat:
33 saker du absolut inte vill höra i sängen
Fyra anledningar att ligga mer (än vad du gör nu!)
7 sexiga sätt att onanera med din partner

Av: Hanna Svensson

Foto: All Over Press