sexfragor

25 intima frågor om sex (som SOLOs experter svarar på!)

Du slipper stela samtal med gynekologen och besvärande Googlehistorik. Vi har ställt dina intimaste sexfrågor till två experter med koll!

Experter:
Saga Alm Mårtensson, sexolog
Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken

Missa inte:
Tjatsex – okej eller inte okej?
Guide: Så använder du sexleksaker när ni har sex
Fem saker som händer i din kropp när du slutar ha sex

#1: Luktar konstigt i trosorna

Jag tycker att det luktar konstigt därnere, har jag tvättat mig tillräckligt noga?
Saga: Det är nog snarare så att du tvättat för mycket. Det är bättre att tvätta någon gång per dag med bara vatten och olja, aldrig tvål. Använd inte heller parfymerade produkter i underlivet.

#2: Kan det bli baksug?

Jag funderar på att ha analsex, men är lite orolig över det här med ”baksug”. Är det en myt? Eller vad är riskerna vid analsex?
Åsa: Myten om baksug (som gör att det sprutar avföring vid analsamlag) är ganska seglivad, men det är just en myt. Sant är dock att det kan komma avföring på penis eller dildo vid analsamlag, för det kan finnas bajs i nedre delen av ändtarmen. Att gå på toaletten innan kan hjälpa.

Tänk på att använda rikligt med glidmedel, att töja anusingången försiktigt och att penetrera lite i taget. Använd alltid kondom, även på dildo. Om man penetrerar analt och sedan vaginalt är det viktigt att byta kondom efter det anala samlaget.

Analsex och analsamlag behöver inte ha samma betydelse. Analsex kan vara många olika saker, all sorts sexuell stimulering i och runt anus. Med analsamlag menar man oftast penis i anus. Man får prova sig fram till hur man vill ha det och vad man tycker är skönt.

#3: Könssjukdom där bak

Kan jag få en könssjukdom i rumpan om jag har analsex?
Saga: En kondom som används på rätt sätt är ett mycket bra skydd mot könssjukdomar men det finns exempel på sjukdomar som kan överföras enbart via kontakt, exempelvis herpes, kondylom och syfilis (om personen har ett primärt syfilissår). Dessa kan dessutom sitta på ställen där kondomen inte täcker som runt könsorganen, runt analöppningen eller oralt.

”Stress, prestation och oro kan påverka lusten till sex.”

#4: Huvudvärk vid sex

Ibland när jag haft sex får jag huvudvärk, är det vanligt?
Åsa: När man blivit upphetsad och sen slappnar av är det inte helt ovanligt med huvudvärk. Den typen av huvudvärk brukar kallas ansträngningshuvudvärk eller orgasmhuvudvärk. Den kan komma plötsligt och brukar släppa ganska snabbt. Man tror att orsaken är ett ökat blodtryck och att blodkärlen vidgas. Det är en ofarlig typ av huvudvärk, som dock kan vara ganska besvärlig. 

#5: Orgasm – något för alla?

Jag har jättesvårt att få orgasm och vet inte om jag någonsin kommer få en. Finns det folk som inte kan få orgasm?
Åsa: Ja, det kan vara en känsla som många har. Att det aldrig blir en orgasm, hur mycket man än försöker. Men de flesta kvinnor och män kan få orgasm, även om man inte får det varje gång man har sex. För att kunna slappna av, njuta och ge sig hän behöver man släppa taget om tankarna och jakten på orgasm. Det är lätt att hamna i ett läge där man har höga krav på sig att känna mer än man gör. Stress, prestation och oro kan påverka lusten till sex. Sex är mycket av en träningssak, det behövs kunskap och erfarenhet, och tid att utforska vad man själv tycker om och vad man inte tycker om.

#6: Kissa efter sex

Jag har hört att man alltid ska kissa efter sex, varför ska man göra det?
Saga: För att urinröret på så sätt ”sköljs” rent från vissa bakterier som kan ha hamnat fel under sex och kan ge infektioner och obalans i underlivet.

#7: Kompisar i sängen

Jag vill gärna använda sexleksaker när jag har sex med min partner, men vet inte riktigt hur jag ska ta upp det. Vad ska jag säga?
Saga: Ett sätt att ta upp det är att fråga din partner vad hen tycker om sexleksaker mer allmänt i en neutral situation, om svaret blir positivt så är det bara att gå vidare och fråga om hen kan tänka sig att testa tillsammans med dig! Många människor använder sig av sexleksaker för att öka sin lust och njutning. Sexleksaker kan också vara så många olika saker. Vill din partner prova? Lek och undersök vilka leksaker just ni tycker om.

#8: Bättre glid

Vem borde använda glidmedel? Det känns som något för gamla tanter.
Saga: Glidmedel är något som kan användas av alla personer. Se bara till att använda rätt sorts glidmedel. Om ni använder kondom ska ni bara använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel eftersom oljebaserade glidmedel kan lösa upp kondomen.

#9: Porr och tjejer

Jag brukar porrsurfa, är det normalt att tjejer också gör det?
Saga: Ja, alla olika könstillhörigheter kan kolla på porr, det är inte något som bara vissa gör. Att titta på porr kan vara ett utmärkt sätt att lära känna sin kåthet och få inspiration till dina fantasier.

”Vissa onanerar för att få orgasm, andra för att lindra oro och ångest.”

#10: Längd på vanligt samlag

Jag läste att genomsnittssamlaget varar i typ fem minuter, det låter väldigt kort. Stämmer det verkligen?
Åsa: Ja, det stämmer. En amerikansk studie visar att ett samlag, alltså penis i slida, varar i 3-13 minuter. Vanligaste tiden i den studien var sju minuter. Att ha slidsamlag för länge kan medföra att det till slut börjar skava mot slemhinnorna, att det gör ont. Sex ska inte göra ont. Slidsamlag är bara ett av alla sätt att ha sex på. Sex kan vara att hångla, kyssas, smeka, ha munsex, gnidsex och mer. Sex är allt man blir upphetsad och kåt av. 

#11: Gyllene sex-regeln

Finns det någon gyllene regel för hur länge ett samlag ska pågå?
Saga: Det finns inga regler för hur länge ett samlag ska pågå – eller att alla ens har samlag. Vissa gillar att ha sex lång tid, andra föredrar kortare snabbisar. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det inte finns något egenvärde i att ha väldigt långa samlag, ha samlag så länge du vill och det är skönt.

#12: Sex som alla andra

Jag och min tjej har det jättebra men ibland vet jag inte om vi har sex tillräckligt ofta. Hur ofta ”ska” man ha sex?
Saga: Så ofta som du vill! Sexuell lust är olika från person till person och kan också skifta genom livet. Vissa perioder är vi väldigt kåta, andra perioder kanske vi inte känner någon lust alls. Känn efter hur ofta du vill, ha det skönt och njut!

#13: Finska rycket

Jag äter inte p-piller, men brukar köra med ”finska rycket” (avbrutet samlag) när jag har sex. Mina kompisar säger att det inte är säkert, varför inte det?
Saga: Det finns flera orsaker till att avbrutet samlag inte är en säker metod. Det kan komma spermier innan det att personen får utlösning, exempelvis det som kallas för försats. Det kan också vara svårt att kontrollera när en får utlösning. Om utlösningen kommer nära slidan så kan spermier leta sig upp genom slidan till livmodern.

#14: Kondomen halkade av

Jag hade sex och kondomen halkade av inuti mig, betyder det att jag kan ha blivit gravid?
Åsa: Ja, du kan ha blivit gravid. Man kan, så snart som möjligt, efter ett oskyddat samlag ta ett akut p-piller. Det finns två sorter, ett som ska tas inom tre dagar och ett som ska tas inom fem dagar. För att säkert få veta om det är så att du är gravid så kan du göra ett graviditetstest cirka 2-3 veckor efter sexet med kondomen som halkade av. 

#15: Väldigt våt

När jag har sex bli jag väldigt våt och det oroar mig att killen ska råka halka ur. Kan han göra det?
Saga: Att vara väldigt våt när du vill ha sex är en positiv sak! Det innebär att kroppen har förberett sig för njutning. Om penis halkar ut – för bara in den igen. Om det händer upprepade gånger och det känns jobbigt så kan ni testa en annan ställning som kanske fungerar bättre.

#16: Onanist, javisst!

Att onanera är ett av mina favoritnöjen, kan jag göra det för mycket?
Saga: Det finns inga bestämda riktlinjer för hur mycket du kan onanera, vissa onanerar ofta, andra mer sällan. Så länge det känns bra för dig finns det inget som är för mycket. Onani kan också ha många olika funktioner, vissa onanerar för att få orgasm, andra för att lindra oro och ångest, någon för att kunna somna eller dämpa stress.

#17: Allergisk mot sperma

Jag har aldrig haft några besvär själv, men kan man vara allergisk?
Åsa: Det är mycket ovanligt med allergi mot sperma, om man är det beror det oftast på att man är allergisk mot det äggviteämne som finns i sperman. Besvären kan vara rodnad, svullnad och smärta där sperman kommit i kontakt med slemhinnor och hud. Man kan också ha besvär från sperman av andra orsaker än allergi. För att ta reda på vad som orsakar eventuella besvär så bör man vända sig till en barnmorska eller en läkare. 

#18: Killar fejkar också

Som tjej är det rätt lätt att fejka en orgasm, hur gör killar när de fejkar?

Saga: En kille kan fejka orgasm på samma sätt som andra, genom att göra ljud, röra sig på vissa sätt t ex som vanligtvis signalerar att de får orgasm.

#19: Svamp och smittorisken

Om jag får svamp i underlivet, finns det en risk att killen jag har sex med får det på snoppen?
Saga: Killar kan få svamp, även om det är mer ovanligt än hos tjejer. Symtomen hos killar är att ollonet, skaftet på penis, ljumskarna eller pungen blir röda och fnasiga. Vissa får också en vit beläggning som är lite klurig att tvätta bort, inte som smegma (även kallat flensost) som försvinner med lite vatten.

Misstänker du att du har fått svamp och att det inte blir bra av sig själv så kan det vara bra att söka upp en vårdcentral, ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning för att bli undersökt. Eftersom slemhinnor kan bli sköra av svampinfektioner så kan det vara bra att undvika penetrerande sex så länge du har svamp. Andra former av sex, som smeksex, finns det inga hinder för.

#20: Ont vid sex bakifrån

När jag har sex bakifrån med en kille känns det ibland lite konstigt, varför det?

Saga: Det är svårt att veta med så begränsad information, men det kan handla om att samlag bakifrån stimulerar en viss punkt i vaginan eller analen och att det är därför du upplever en konstig känsla. Det kan också vara så att penisen eller dildon kommer åt livmodertappen. Då kan det minska obehaget att penetrera lite grundare eller försiktigare, eller att testa en annan samlagsställning.

#21: Sex-straff

Om jag har sex offentligt, kan jag få något slags straff för det?

Saga: Om det blir aktuellt med någon form av straff för att ha haft sex offentligt så beror det på brottsrubriceringen. Klassificeras det som förargelseväckande beteende är straffet böter, handlar det om sexuellt ofredande är straffet böter eller fängelse upp till två år. Huruvida det är ett brott eller inte beror på omständigheterna då ni har sex offentligt.

”Ibland är vi väldigt kåta, andra perioder kanske vi inte känner någon lust alls.”

#22: Smittorisk vid sex

Hur stor är risken att få en könssjukdom om jag har sex med någon som är smittad?
Saga: Det går inte att ge ett generellt svar på det. Det beror dels på vilket typ av sex du har. Oskyddade anala eller vaginala samlag, alltså då kondom inte används, är det som innebär störst risk för överföring nästan oavsett vilken könssjukdom vi pratar om. Klamydia och gonorré är bakterier som överförs väldigt enkelt medan hiv och hepatit b och c är mer svåröverförda. Gällande hiv så beror det helt på virusnivåerna i blodet som personen som bär på hiv har. Om personen ifråga får en välfungerande behandling mot hiv så är risken att hiv överförs minimal.

#23: Tidiga tecken på könssjukdomar

Hur tidigt kan man upptäcka en könssjukdom?
Saga: Det beror på vilken könssjukdom vi pratar om. Får du symptom så ska du kontakta vården direkt. Vanligtvis tar det en vecka för att kunna ge ett säkert provsvar för klamydia och gonorré, och sex veckor för hiv. För herpes och kondylom kan det dröja betydligt längre än så innan du får symptom.

#24: Försvunnen kondom

Om en kondom fastnar inuti mig och jag verkligen inte hittar den, hur ska jag få ut den på bästa sätt? Jag vill helst inte gå till en gynekolog. 
Åsa: Du kan sätta dig på huk, eller sätta upp ena benet på en stol. För in ett finger eller två i slidan, krysta lätt, och försök sedan försöka få tag i kondomen. Ganska ofta lägger den sig långt in, bakom livmoderhalstappen. För in fingrarna så långt du kan och känn efter ordentligt. Det brukar gå bra att ta ut en kondom själv, men om du inte får ut den behöver du låta en barnmorska eller läkare hjälpa dig.

#25: Slapp slida av barn

En sak som oroar mig med att föda barn är att min fiffi ska bli slapp. Blir alla det som föder barn?
Saga: Nej, det behöver du inte bli, men du kan behöva träna muskulaturen i bäckenbotten efter en förlossning. Det är också något som är bra att göra även om du inte ska eller har fött barn, genom exempelvis knipövningar. Även män kan träna sin muskulatur. Vissa menar att musklerna kan påverka förmågan till stånd och känslan av att få orgasm på ett positivt sätt. Om du upplever att du har problem efter en förlossning så är det viktigt att söka vård och få hjälp.

Kolla även in:
Sex saker tjejer önskar att killar visste om oralsex
Så får du koll på klitoris (en gång för alla!)
14 sorters sex du har haft (eller garanterat kommer att ha!)

Foto: Thinkstock