Fyra misstag du gör när du tröstar en vän – och vad du kan göra istället

Det är lätt att känna sig handfallen när en vän är ledsen. Här är fyra vanliga misstag många gör – och vad du kan göra istället.

Läs också: Bostadsbristen i Sverige bland unga leder till psykisk ohälsa

Vi har nog alla suttit med en vän som varit utom sig av sorg och haft lite panik för att vi inte har någon aning om hur vi ska bete oss. Det finns ju självhjälpsböcker – men var är hjälpa andra-böckerna egentligen?

Sheryl Sanberg arbetar på Facebook och hennes nya bok hoppas hon kan bli precis det vi saknat. För när hennes man plötsligt gick bort insåg hon hur löjligt det är att människor ofta inte ens vågade nämna hans namn. Som att hennes smärta skulle kunna bli värre av det.

I USA Today delar hon sina bästa tips på hur du hjälper en person i sorg – och vad du inte bör göra.

Läs också: Psykologen: ”Så hanterar du din och din partners svartsjuka i jul”


Undvik: Att säga ”Tänk positivt”

Bättre: Låt känslorna få ta plats

När någon mår dåligt är det lätt att försöka uppmana denne att tänka positivt. Hur ofta har du inte fått höra ”Tiden läker alla sår”? Och hur sant det än må vara så har psykologer kommit fram till att det ofta gör att man mår sämre eftersom man då mår dåligt över att man mår dåligt också. Det som visat sig fungera bäst är att låta personen få uttrycka vad denne känner och faktiskt få uppmuntran att våga släppa fram alla känslor.

Undvik: Att jämföra med din situation

Bättre: Bekräfta smärtan

Det är lätt att man försöker hitta en jämförelse och dela med sig av något för att mildra smärtan. Men sociologer menar att det gör att vi sätter oss själva främst och att det ju faktiskt inte går att veta hur någon annan mår. Det bästa man kan göra är istället att bekräfta smärtan. Testa att säga: ”Jag förstår att det är hemskt, jag finns här för dig”.

Undvik: Att ge råd

Bättre: Erkänn att du inte vet

Ofta försöker man hjälpa till genom att komma med råd på vad man kan göra, men det hjälper sällan och särskilt inte om personen inte själv bett om råd. Det bästa är istället att erkänna att man inte har någon aning om vad man ska säga. Så prova att säga just det: ”Jag vet inte vad jag ska säga. Jag önskar att jag kunde göra något som får dig att må bättre. Jag är så ledsen att du måste gå igenom detta”.

Undvik: Att fråga om du kan göra något

Bättre: Gör bara något

Det är vanligt att man försöker hjälpa till genom att säga: ”Säg till om det är något jag kan hjälpa dig med”. Det är välmenat, såklart, men det lägger också över ansvaret på den sörjande att orka be om hjälp – vilket inte är lätt. Gör istället tvärt om och fråga inte utan gör bara. Bjud på middag, gå på bio, gå förbi och lämna lunch. En sådan gest kan hjälpa mycket mer än du tror.

Läs också: Varför mår vi så dåligt? Forskarna tror sig ha svaret

Foto: IBL