Riktigt bra sex

Amanda, 28: ”Man blir bättre på sex av att prata om det”

Lustfyllt, roligt och njutbart sex står i fokus i nya tv-programmet "Riktigt bra sex – nu också för tjejer". Baaam pratar med programledaren Amanda om tabun, vikten av onani och hennes första orgasm.

Läs mer: Hur mår din fitta? Sophie, 32, vill riva tabun kring underlivsbesvär

Hur får man lättast fontänorgasm? Vad är ditt första onaniminne? Hur viktigt är det att komma under ligget? Det och många andra frågor tas upp i SVT Edits nya program ”Riktigt bra sex – nu också för tjejer”. Det är inga experter som svarar på frågor om vad som är normalt och onormalt. Istället är det tre brudar – Anna Dahlbäck, Amanda Colldén och Isabelle Wahlf – som delar med sig av anekdoter, tankar och åsikter om sex.

Vi tog ett snack med Amanda (som tillsammans med Anna även driver podden ”Alla våra ligg”) om det nya programmet.

Varför är det viktigt med ett sexprogram av och med tjejer?

– Det finns fortfarande så många tabun kring kvinnors njutning. Jag uppfattar till exempel från mina småsyskon att killarna kan prata öppet om att de runkar och att det är gött men det är fortfarande skamfyllt för tjejer att erkänna att de onanerar.

Hur pratar vi generellt om tjejers kåthet idag?

– Eftersom jag har hållit på med Alla våra ligg i ett år så pratar folk mycket med mig om sex. Så jag tror att jag har en felaktig bild. Men i programmet gör vi en undersökning på stan där vi har med en modell av klitoris och frågar folk om de vet vad det är. När de väl fattar vill de inte ens ta ordet i sin mun. Vi säger att ’det börjar på k’ och de säger ’nej, det där tänker jag inte säga’. Vi tror att vi har kommit så långt, men egentligen har vi inte det.


Vad är din relation till orgasm?

– Jag kom första gången när jag var 18. Då hade jag fått en vibrator. Jag tror att det var första gången i mitt liv som jag tänkte på att fokusera på klitoris. Det enda sättet jag hade försökt komma på tidigare var genom penetration. Sen kom jag första gången med en kille när jag var 21. Det har varit en stor grej men idag har jag lätt för att komma.

Läs mer: Baaam testade nätets mest hajpade sexleksak – så bra var den

Kan man ha bra sex utan att komma?

– Jag tycker inte att det är lika bra som när man kommer. Det känns som att något saknas.

Blir man bättre på sex av att prata mycket om det?

– Verkligen! Det är helt otroligt. I och med Alla våra ligg har jag och Anna har blivit så mycket mer öppna och bättre. Det är naturligt att prata med våra partners och om vi hör talas om saker andra gör som vi kan ta upp med dem.


Varför är många killar dåliga på att ge sina partners orgasm?

– När man är yngre så finns en bild av att kvinnan är komplicerad och det är så mystiskt. Man får höra att det är mycket svårare för tjejer att komma och köper den myten. Men jag har hört från sexologer att det tar fyra minuter för båda könen när man fokuserar rätt. Många tror att det ska ske genom penetration och tjejer har lärt sig att man ska inte ta lika mycket plats, att vara ett objekt. Så vi ska kanske inte till 100 procent skylla på killar.

Om man vill kräva mer av sitt sexliv och av sin partner, men inte riktigt vågar ta upp det, vad har du för tips?

– Ta upp det i en situation där det inte är så mycket action, då blir det mindre dramatiskt. Man kanske kan ta sin partners hand och visa hur hen ska göra.

Foto: Oskar Kullander/SVT