Här är bebislådan som kommer få dig att vilja flytta till Finland

Här är bebislådan som kommer få dig att vilja flytta till Finland

Finland är tillsammans med Sverige ett av världens mest jämställda länder. Men det finns en sak Finland har som inte finns i Sverige – och det är så bra att du kommer önska att du bodde där.

Läs också: 4 saker som händer efter en förlossning – som du vill veta innan du föder

I Finland har man, liksom i Sverige, ett utbyggt socialförsäkringssystem som ska hjälpa till att jämna ut klassklyftor och ge alla ett bättre liv. En sak som är tänkt att göra just det är något som kallas för den finska moderskapsförpackningen. Låter det osexigt? Vänta bara, du kommer ångra att du inte bor i Finland.


Läs också: Är det verkligen kul att ha barn? Vi frågade småbarnsmamman om allt från bajs till sexliv

Moderskapsförpackningen är något som alla som väntar barn (och såklart även de som adopterar) får. Det är helt enkelt en låda fylld med allt som barnet och föräldrarna kan tänkas behöva under barnets första tid.

– Det är meningen att man ska klara sig klädmässigt hela första året med innehållet i moderskapförpackningen. Vi funderar på innehållet varje år, och det är en expertpanel som består av sex personer som bestämmer vad lådan ska innehålla. Det här är en gammal finsk tradition som nog kommer att leva vidare, säger Suvi Onninen, som svarar för innehållet i moderskapsförpackningen, till Vi föräldrar.

I förpackningen finns ett 50-tal olika saker. Allt från overaller, bodys, madrass, sängkläder och gosedjur till barnet till amningsinlägg, kondomer och bindor till föräldrarna. Alla kläder är dessutom könsneutrala och lådan i sig själv är gjord så att den kan användas som en säng för barnet under de första månaderna.


När moderskapslådan infördes under 1930-talet hade det krigsdrabbade Finland en hög spädbarnsdödlighet. Men snabbt efter införandet sjönk dödligheten, något som tros bero både på att alla föräldrar nu fick en bra start samt att den plötsliga spädbarnsdöden minskade när barnen sov i lådan.

– Spädbarnen brukade sova i samma säng som föräldrarna men när de fick lådan slutade många med det. Det har minskat spädbarnsdödligheten. Dessutom var ett av målen med lådan att fler skulle börja amma – och det fungerade också, säger Panu Pulma, professor i finsk och nordisk historia vid Helsingfors Universitet, till BBC.

Varje år förnyas förpackningen. Är det så att man får flera barn på en gång får man även flera lådor samt ett extra bidrag i rena pengar. Man kan även välja att få ut 140 euro istället för lådan, i fall man kanske redan har en förpackning sedan tidigare, men eftersom lådan är värd mycket mer väljer ändå 95 procent av alla lådan.

Så vad säger du, är det dags att flytta till Finland kanske?

Läs också: 18 vanliga mammors bilder visar hur det känns att få barn

Foto: FPA