5 gånger du faktiskt älskar din svärmor

Avundsjuka, krav eller olika syn på livet... Relationen till din svärmor är inte alltid helt enkel. Men för vissa är det också precis tvärt om! Här är fem exempel saker din svärmor gör som du bara måste älska.

 

I filmer, tv-serier och litteratur skildras ofta relationen mellan svärmor och svärdottern som ganska giftiga. Kanske är en svärmor överbeskyddande över sin son eller kommer med synpunkter på hur man väljer att uppfostra sina barn eller vad man äter till frukost.

Lorraine – en bra svärmor 

Men det finns också exempel på svärmödrar som är helt otroliga. En av dem är karaktären Lorraine i tv-serien Normala Människor, baserad på en roman av Sally Rooney. Lorraines son Conell dejtar Marianne, vars  fina familj Lorraine jobbar hos som städerska.

Hur Lorraine är både som mamma och svärmor har diskuterats flitigt i media sedan serien släpptes. Vissa menar att hon är den svärmor som man helst av allt önskar sig, till exempel då hon tar Mariannes sida av konflikten när hennes egen son varit taskig mot sin flickvän.

Hon är också precis så diskret som man vill att en tonårsmamma ska vara när hon möter Marianne i hallen första gången, och förstår att det är hennes sons nya dejt.

Buzzen kring Lorraine gjorde att skaparna till serien till och med sammanställt ett gäng scener då Lorraine visar sina fina svärmors- och mammakvaliteter:

5 kvaliteter du älskar hos en svärmor

Men vad är det man önskar sig i en svärmorsrelation egentligen? Vi listar fem tillfällen då inte kan låta bli att älskar henne!

1. Behandlar dig som sitt barn

Har ni tänkt på att vissa svärmödrar nyper dig i kinden eller kommer och hämtar dig vid tåget? En svärmor som behandlar dig med samma kärlek och respekt som hon visar sina egna barn kan man ju inte annat än älska. Det är helt enkelt väldigt fint att att släppa in en ny person med öppen så famn som den här svärmorstypen gör.

2. Låter dig vara du

En svärmor som peppar dig i dina val i livet, även om de ligger långt ifrån hennes intressen, är också lätt att tycka om. Det är inte helt ovanligt att det är tvärtom – att svärmödrar ifrågasätter svärdöttrar som är annorlunda från dem själva. Ofta finns säkert en rädsla för hur en svärdotter påverkar sin partner, det vill säga det egna barnet. Att din svärmor istället väljer att vara öppen och nyfiken på era skillnader tycker vi mycket om.

Donna Sheridan i Mamma Mia är definitivt en svärmor man älskar.

3. Kan ta din sida

Har du en svärmor som kan säga till din partner – och välja din sida i en konflikt? Det är riktigt storsint av en mamma att inte alltid ta sitt eget barns sida om det handlar om vardagskonflikter. Kanske har svärmodern egen erfarenhet av din partners, och hennes barns, sämre sidor. På så vis kan hon istället för att bara skydda barnet säga att hon förstår dig.

4. Minns din namnsdag

En svärmor som postar kort, minns din namnsdag eller skickar blomma om du är sjuk kan man ju inte annat än älska. Det här är verkligen en person som är delaktig i ditt liv och visar omtanke genom att komma ihåg eller ha koll på när det är högtidsdagar för dig, eller händer dig något speciellt.

5. Respekterar era val

En mamma tycker inte alltid om de val som hennes barn och eventuella svärdotter eller svärson gör i sin relation. Som bekant har föräldrar ibland snarare en tendens att vilja vara med och påverka livet deras barn lever. Vill du och din partner leva ta ett livsbeslut som skiljer sig mycket från vad din partners föräldrar kan tänkas förvänta sig, kanske flytta utomlands eller leva utan barn? En svärmor som i det läget respekterar hur ni vill ha det önskar vi oss nog alla.

Inspiration: Firstcry Parenting, The Telegraph

Foto: TT

LÄS MER: 

18 (märkliga!) saker vi lärt oss av romantiska komedier

Kom närmare din partner – 25 frågor som fördjupar er relation

4 anledningar: därför pratar alla om tv-serien Normala Människor