6 saker du bör undvika att säga när du gör slut

Att göra slut är jobbigt, även när man är den part som tar initiativet. Underlätta uppbrottet genom att säga rätt saker och undvik att säga saker som sårar utan att du menar det. Vi listar sex fraser att undvika när du gör slut och förklarar varför de är tabu.

Så här långt har snacket gått bra. Du har lyckats undvika klyschor som ”det är inte du, det är jag” och än så länge gråter ingen. Men så plötsligt får du totalt hjärnsläpp och säger något som du sedan får ångra, något som låter snällt i stunden, men som skickar helt fel signaler. För att du ska kunna undvika att kliva rakt på de här landminorna ger vi dig lite hjälp på traven när det gäller saker du inte ska säga när du gör slut.


”Klarar du dig nu?”

Även om hen inte kommer att klara sig särskilt bra första tiden, utan snarare gräva ner sig i alla säsonger av Game of Thrones och inte klä på sig något annat är mjukisbyxor under den närmaste tiden så vill hen att du ska tro att hen kommer att klara sig och inte ens behöva fråga. När du frågar så där finns nämligen risken att hen hör ”Kommer du att klara dig utan mitt oumbärliga sällskap, min fantastiska kropp och mitt vackra svallande hår?”. Säg istället: ”Om du behöver prata så vet du var jag finns.”

”Du kommer att hitta någon som är mycket bättre för dig.”

Det sista man vill bli påmind om när man blir dumpad är att man ska bli singel igen. Så länge du inte har förberett en lista över lämpliga partners, komplett med kontaktuppgifter, gör du bäst i att hålla det där snacket för dig själv. Omedelbart när ni har slutat prata kommer ditt ex att prata med sina kompisar, och det är deras uppgift att säga att hen kommer att träffa någon bättre. Om du säger det kommer det att låta lite som att du redan har träffat någon bättre eller att du försöker minska betydelsen av ert uppbrott.

”Jag hoppas att vi fortfarande kan vara vänner.”

Varje gång någon säger ”Jag hoppas att vi fortfarande kan vara vänner” i samband med att de gör slut dör en delfin. Alltså på riktigt! Det är bland det värsta du kan säga eftersom det inte erbjuder ett avslut. Det låter lite som att du vill äta kakan och ha den kvar. Dumpa och få dejta andra, men ändå ha kvar exet som vän och få njuta av hens alla positiva egenskaper. Om ni ska fortsätta vara vänner är det upp till den dumpade att föreslå det.

”Lycka till!”

Jättepeppigt i alla situationer, utom just när du gör slut. Om ”Jag hoppas att vi fortfarande kan vara vänner” inte erbjuder tillräckligt avslut är det här tvärtom, det ger ett avslut som gör att det känns som att bli slängd på soptippen. ”Jaha, lycka till då!” Om du på riktigt vill att den du dumpar ska förstå att du vill hen väl och faktiskt önskar att det ska gå bra, säg något i stil med ”Om du vill får du jättegärna höra av dig och berätta hur det går med ditt nya jobb” eller något annat som du vet betyder mycket för hen.

”Jag är ledsen att du blev så upprörd.”

Även om du själv inte är så ledsen över att ni gör slut så kan du göra ett försök att spegla den andra personens känslor. I alla fall lite. Det finns inget mer tillplattande än att stå hulkande med rödgråtna ögon och möta ett stenansikte som säger ”Jag är verkligen ledsen för att du blev så upprörd”.

”Skickat från min iPhone”

Alltså nej.

 

Läs mer:

En av sju stannar i en relation – av ekonomiska skäl

Experten: Så hittar du kärleken igen efter en separation

Foto: TT

Inspiration: Men’s Health