7 saker du och din partner bör vara överens om – innan ni gifter er

7 saker du och din partner bör vara överens om – innan ni gifter er

Vissa saker kan det vara bra att prata om i tid. Här är sju saker ni borde diskutera innan ni gängar er.

Läs också: Quiz: Vem i ”Sex and the City” är du?

Många som gifter sig tänker nog att de ska leva med den personen livet ut och i stunden känns det nog lätt. Men när det är vardag, det regnar och ni bråkar om disken kanske det känns mer avlägset. Det går dock att motverka många av de hinder man stöter på under livets gång genom att faktiskt diskutera dem redan innan de inträffar.

Men det finns också vissa saker som det kan vara viktigare att vara överens om ifall man vill att samlivet ska flyta på så bra som möjligt. För kan du ge upp din plan på att skaffa barn för att vara med din partner som inte vill ha barn? Det är svårt men försök att prata om de här punkterna, gärna tidigt i relationen, så kanske ni kan undvika obehagliga överraskningar längre fram.


Om ni vill ha barn eller ej

Det är såklart inte säkert att ni är i den fasen i ert förhållande att ni vill ha barn just nu. Men om ena parten verkligen vill ha barn senare i livet och den andra verkligen inte vill det kan det såklart bli ett problem. Därför kan det vara bra att åtminstone lufta frågan för att se var ni står och även vara öppna för att saker och ting också kan förändras med tidens gång. Kanske har du jättesvårt att föreställa dig att skaffa barn i dag men om fem år inser att du att du visst vill det.

Era drömmar och tankar om framtiden

Planerar du att jobba på och pensionera dig vid 40 för att resa världen runt medan din partner gärna bor kvar och bygger sitt liv där ni är? Det kan vara en idé att tänka över vad man har för mål i livet, även om de känns avlägsna. Sedan kan såklart allting ändras på vägen men en gemensam tanke kan vara en god idé.

Ekonomin

I vissa kretsar anses det fult att prata om pengar, men om du någon gång ska diskutera det ämnet är det med din partner. Här är det viktigt att faktiskt ha en samsyn eftersom det kan komma att påverka båda era liv. Hur ser ni på skulder och att köpa bostad? Vad tänker ni om föräldraledighet och pensionsspar? Har ni gemensam eller delad ekonomi? Splittar ni kostnaderna ni har rakt av eller betalar den som har högre lön lite mer? Prata om detta tidigt i relationen så kan ni undvika många problem.

Tips! Läs mer om hur mycket du bör pensionsspara redan nu här, här finns mer tips om hur ni kan dela på föräldraledigheten och här finns många bra råd om sparkonton och pengar.

Om hur ni vill gifta er

Det kan vara en god idé att någon gång ta upp frågan om giftermål rent praktiskt – och då utan att fria direkt. Hur ett bröllop ska se ut är något många har starka känslor kring och därför kan det vara smart att prata om det och försöka ha ett öppet sinne. Kanske ni kan gifta er men inte exakt som du tänkt dig? Och om din partner inte vill gifta sig – är det tillräckligt för att ni inte ska vara tillsammans? Kanske inte. Men bäst är om det inte kommer som en överraskning så kommunicera.

Vill du läsa mer om bröllop? Här förklarar en jurist skillnaderna mellan att vara gift och vara sambo, här finns tips på hur du håller bröllopet på en bra budget och har finns brudklänningar till bra pris.

Synen på fördelning av hushållssysslor

Detta är något som kanske ofta dyker upp rätt tidigt i er relation rent naturligt, eftersom det rör vardagen. Men om ni bor tillsammans och planerar att göra det framåt kan det vara bra att prata om vilken nivå av städning som är rimlig och hur den ska delas upp. Bara för att du vill ha det mer städat innebär exempelvis inte det att det är du som ska städa. Kanske är det en bra idé att dela upp sysslorna – en ansvarar alltid för dammsugning och en för tvätt? Det här blir också ännu viktigare om ni skulle skaffa barn framöver eftersom det fortfarande är vanligt att kvinnor tar ett större ansvar för hemmet – och det ska de inte behöva göra.

Läs också: Gör du mer hemma? Därför ska du kräva cash av din partner

Vad som är gemensamma beslut och vad man kan bestämma själv

Är det viktigt för dig att få veta om din partner planerar att ta över vänner på middag eller spelar det ingen roll? Kan du på egen hand besluta att köpa en ny tvättmaskin eller ska det diskuteras först? Det lär vara bra att fatta stora beslut gemensamt men försök också prata om vad som inte behöver diskuteras. Har ni en gemensam linje behöver ni inte tjafsa om det framåt.

Grundläggande värderingar och människosyn

Politik kanske inte alltid är populärt att diskutera men när det handlar om den personen du lever med kan det vara bra att veta var den personen står. Dessutom är det bra att själv tänka igenom vad man tycker är viktigt här. Är du okej med att dejta någon som röstar på ett annat politiskt block än du? Om just partipolitik inte är viktigt – tänk på det du värderar högst och diskutera hur ni ser på de frågorna. För det är klart, vad någon röstar på avspeglar många värderingar hos den personen som kan komma att aktualiseras när det kommer till giftermål, barn eller hur man vill ha det hemma. Så prata om det, även om det är obekvämt.

Inspiration: Popsugar
Foto: IBL