Relationsexperten: 7 tecken på att det är dags att göra slut

Relationsexperten: 7 tecken på att det är dags att göra slut

Ni bråkar ständigt, berättar inte längre saker för varandra och har slutat ligga. Prickar ni in flera saker på den här listan är det kanske dags att gå skilda vägar.

Läs mer: 5 tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande

Det är svårt att göra slut med någon. Särskilt när man fortfarande tycker om personen men att det av andra anledningar inte riktigt funkar. Att veta när det är dags att avsluta en relation är inte heller det lättaste, ibland behöver vi hjälp och stöd att inse att förhållandet inte längre är särskilt bra.

Cecilia Salamon är relationsexpert och journalist och är aktuell med boken ”Fuckboy – praktisk handbok i konsten att dejta”. Tillsammans med illustratören Louise Winblad har hon skapat en bok full med personliga reflektioner, träffsäkra illustrationer och handfasta tips att ta med sig i relationer och dejtande.

Här delar Cecilia med sig av sju tecken på att allt inte är som det ska i en relation. Prickar ni in flera påståenden på listan? Då kanske det är dags att gå skilda vägar.

Allt annat är roligare än att hänga med varandra

Ni som brukade göra allt tillsammans har mer och mer börjat hänga med era kompisar själva, gå ut på krogen eller vara på gymmet till sent på kvällen. Är ni hemma en kväll tillsammans har ni sällskap av varsin mobil som kan fylla ut tystnaden av att ni inte längre har något att prata om.

Du ingår inte längre i din partners bild av framtiden

Din partner råkar säga saker som ”sedan när jag har pluggat färdigt vill jag …” och glömmer bort att det borde vara ett ”vi” i den meningen. Även större beslut som barn och gemensamt boende är något som hen glider undan från eller blir irriterad över när det kommer på tal.


Läs mer: Nu kommer tjänsten som visar Kardashians – och 150 andra realityserier

Relationen har blivit ett krig

Ni kan knappt ha en diskussion längre utan att förolämpa varandra och försöka vinna till varje pris. Där ni förut hade djupa och intressanta samtal finns nu bara irritation och frustration. Ni bryr er inte om att lyssna på varandra längre och alltför ofta slutar diskussionen i gräl.

Ni har förändrats

När ni träffades var ni roliga och utåtriktade och var båda överens om att aldrig bli ett sådant där trist par som bara tjafsar. Du tyckte att hen var spännande, intressant och sexig. Ni skrattade, pratade om allt och kunde inte få nog av varandra. Nu när du tittar på din partner i mjukisdress i soffan har du svårt att förstå att det är samma person.

Din partner har slutat berätta saker

Det bästa du visste var att komma hem efter en tuff dag och få dela dina tankar med din partner. Ni snackade skit om din jobbiga chef och vände och vred på vardagsproblemen. Så är det inte längre. Nu tittar din partner knappt upp från mobilskärmen när du kliver innanför dörren. Hen frågar inte hur du mår och berättar heller nästan inget om sin dag.


Ni har slutat ligga

Din partner drar sig undan både fysiskt och emotionellt. Kanske hör du allt oftare att hen behöver ”lite space” och bara vill vara själv. Hen tar inte lika ofta i dig eller möter din blick och ler på samma sätt som förut. De spontana kyssarna och kramarna har blivit allt mer sällsynta. När ni sover vänder sig din partner med ryggen mot dig i stället för att skeda och ja … du minns knappt när ni senast låg med varandra.

Ni har slutat med gullandet

Förut hade ni lite löjliga smeknamn på varandra, interna skämt och barnslig humor ihop. Ni höll handen, pussades och skrattade. Nu känns det som att förtrollningen brutits och att ni tappat bort det som en gång var ”ni”.

Foto: IBL/Shutterstock, Bookmark förlag