8 sätt att stötta din gravida partner – och därför är det viktigt även för dig

8 sätt att stötta din gravida partner – och därför är det viktigt även för dig

Är din partner gravid? Grattis, nu väntar en spännande tid som det kan vara klurigt att hitta din roll i. Men lugn, vi guidar. (Pssst! Är det du som är gravid? Skicka länken till din partner.)

Läs också: Är du redo att skaffa barn? Här är testet som ger dig svar

Ni är två stycken som skaffar barn men bara en som bär barnet och ska föda. Fast även om du inte kan gå igenom exakt samma sak som din gravida partner kan du göra massor för att stötta, förenkla och förbättra situationen så mycket det bara går, menar Marie Björk som skrivit boken ”Vi ska ha barn”.

– Din uppgift är högst väsentlig, du kan gärna se dig som ovärderlig, säger hon.

Foto: Gabriel Liljevall

Det du gör för din partner under graviditeten kommer att göra er till ett team och stärka er relation även när barnet väl har kommit.

– Att du som partner engagerar dig ökar känslan av att ni gör det här tillsammans. Det spelar stor roll som gravid att känna det stödet. Jag hade aldrig klarat av min jobbiga graviditet om jag inte hade haft en så fantastisk partner.

Dessutom underlättar det för dig själv att bli mentalt redo inför föräldraskapet.

– Det är en jättestor omställning att bli förälder, om man själv inte bär barnet kan att engagera sig lite extra i graviditeten göra att man blir mer förberedd.

Läs också: Föräldraledig eller gravid? Det finns ett okänt knep som ger dig mer pengar


Så här kan du stötta och vara delaktig

enligt Marie Björk som skrivit boken ”Vi ska ha barn”


Läs på

Det finns mängder av appar, hemsidor och böcker om fostrets utveckling och den gravidas mående vecka för vecka. De hjälper dig att att närma dig barnet och ger dig koll på vad som händer med din partner så att du kan stötta henne.


Gå en gravidmassagekurs

Massage är ofta uppskattat under graviditeten och förlossningen. Fysisk närhet skapar trygghet och lugn.


Anpassa mat och dryck

Håll koll på vad som är okej att äta och inte, det är inte bara den gravidas ansvar att fostret inte skadas. Livsmedelsverket har rekommendationer på sin hemsida.

– Att undvika alkohol är ett gemensamt ansvar, kom överens om hur ni ska förhålla er till detta för att det ska kännas bra för er båda, påpekar Marie.


Utplåna kräktriggare

Många kvinnor mår illa under graviditeten. Exakt vad som utlöser detta är olika för alla och kan variera under graviditeten.

– Men en sak är säker: det är ingen frivillig reaktion och det kan därför inte kontrolleras och bör inte tas personligt. Kräktriggare ska bara tas bort, slår Marie fast.

Läs också: Tänk nytt! Här är 3 kreativa sätt att dela på föräldradagarna


Kommunicera

Var medveten om att hormoner och smärta påverkar din gravida partners humör. Genom att vara lyhörd och stöttande ser du till att ni blir ett team.


Se till att hon mår bra

Även om din partner inte ber om det så försök se situationer utifrån hennes perspektiv och ge lite extra hjälp.

– Hämta en stol med ryggstöd innan hon måste leta själv. Säg till vilken kost som krävs om ni blir bjudna på middag. Be någon att resa sig och ge plats om ni åker kollektivt, föreslår Marie.


Följ med till barnmorskan

På besöken hos barnmorskan får ni veta att barnet mår bra, ni får kunskap om den gravida kroppen och mammans mående och chans att ställa frågor.

– Att båda är med bildar en teamkänsla. Ni kan även få besked där ni behöver finnas som stöd för varandra.


Ta din bit av det ekonomiska

Det är lätt hänt att den gravida själv tar alla utlägg för till exempel gravidkläder – men så borde det inte vara, enligt Marie.

– Det är utgifter som har med barnet att göra och som ni båda bör bekosta för att markera att ni går in i det här ihop och delar på det så mycket det bara går, säger hon.

Läs också: 15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma

Foto: IBL