Sexologen svarar: 8 vanliga sexproblem – och hur du löser dem

Sexologen svarar: 8 vanliga sexproblem – och hur du löser dem

Ibland är sex en källa till oro och problem – och massor av frågor. Här får några läsare, och kanske även du, hjälp av sexologen Suzann Larsdotter från RFSU.

Läs mer: Guide: ALLT om sexting – varför, hur och vem man ska sexta

Av: Alexandra Glahns

”Jag har sex för min partners skull”

När jag och min kille har sex ställer jag upp 90 % av gångerna, utan att vara särskilt sugen, och det har blivit en vana. Sex börjar kännas som ett måste för mig. Vad ska jag göra?

Svar: Att någon gång säga ja till sex för att man till en början inte har lust är vanligt, men då är det viktigt att man kan tycka att det blir bra i slutändan ändå. Att ofta gå med på sex för en partners skull är inte rätt lösning. Vi har alla olika mycket lust, det måste man respektera i en relation.

Sex är så mycket mer än samlag. Finns det något annat som du vill? Ibland kan man vara sugen på närhet och intimitet, till exempel att skeda. Andra gånger kan man ha smeksex eller oralsex, men inte penetrerande sex. Föreslå att ni gör om ert sexliv ett tag och hitta nya sätt att ha sex på, sätt som du är sugen på. Om det finns. Försök prata igenom det här vid ett tillfälle när ni inte är på väg att ha sex. Vill man ha ytterligare hjälp kan man ta hjälp av familjerådgivningen eller en sexolog.


”Vårt sexliv är tråkigt”

Jag och min sambo har sex regelbundet, men problemet är att det ser likadant ut. Missionären, följt av att rida och sen avslutning bakifrån. Det skulle kännas konstigt att föreslå nya saker då det ändå funkar bra.

Svar: Bra sex i en relation kräver kommunikation. Ni behöver båda vara nyfikna på vad den andra skulle vilja prova och våga föreslå och utforska nya saker. Fundera över vad du har lust att göra och låt din partner veta. Ett alternativ är att du bara ändrar lite när ni ska ligga, ta initiativ vid ett annat tillfälle eller plats. Var snuskig när det är oväntat. En konkret övning är att lista alla sexuella praktiker, ställningar och erotiska lekar som ni kan komma på och sedan göra varsin ja-, nej- och kanske-lista. Saker som ni båda sätter upp på ja-listan är det bara att börja praktisera.


Läs också: Baaam testade nätets mest hajpade sexleksak – så bra var den

_MG_6651

Suzann Larsdotter är sexolog på RFSU. I den här artikeln är det hon som svarar på frågorna.

”Jag behöver någon att ligga med”

Jag känner mig otillfredsställd sexuellt då jag inte har någon partner. Jag onanerar ofta och sexlusten växer men jag vill inte gå ut på krogen och hugga första bästa.

Svar: Att vara öppen och dejta kan vara ett första steg för att hitta en partner att ha sex med. I avvaktan på det kan du utveckla solosex till en konst. Genom att ge dig tid för att bli upphetsad och skapa en skön miljö för dig själv kan du uppnå häftiga upplevelser även på egen hand. Investera i sexleksaker, gör det mysigt hemma, läs erotik och experimentera med onani. För vissa kan det kännas okej att ha en uttalad KK och den behöver du inte haffa på krogen. Nätet eller appar funkar för många.


”Jag gillar bara närheten, inte sexet”

Jag är aldrig kåt och har aldrig varit det heller. Om jag har en partner har jag sex för att det är en vana och jag kan tycka att själva närheten är jättemysig men den gör mig inte kåt. Däremot gillar jag att onanera. Jag skulle gärna vilja uppleva kåthet.

Svar: Asexualitet kan definieras utifrån att personen inte kan känna sexuell attraktion. Vissa asexuella har sex och kan tycka att det är bra men de blir inte sexuellt attraherade av andra. Om man vill kalla sig för asexuell eller inte, det väljer man själv. Kåthet och sexuell lust är komplexa fenomenen och ett samspel mellan biologiska, psykologiska, medicinska och samhälleliga aspekter. Eftersom du själv inte är nöjd med din situation kan du söka läkare för att utreda bakgrunden till din frånvaro av lust.


Det är så svårt att få orgasm

Jag har så svårt att få orgasm. Det har gått några gånger när personen har slickat mig länge, men aldrig genom vanligt samlag. Jag har provat att smeka mig själv under sex men jag kan inte slappna av för det känns som en orgasmjakt. Jag skäms för att det tar så lång tid för mig att komma.

Svar: Du är långt ifrån ensam, enbart 25 procent av alla kvinnor kan få orgasm bara genom samlag. Det behövs ofta direkt klitorisstimulans före, under, eller efter samlag för de flesta att uppnå orgasm. Det är det som är det vanligaste och inte det är inte alls ”en orgasmjakt”. Eftersom du kan få orgasm genom oralsex, vilket oftast innebär stimulans direkt på klitoris, tänker jag att det kommer att öka dina förutsättningar att få orgasm genom att du blir slickad och smekt på klitoris. Bådas njutning ska självklart vara i centrum när man har sex och de flesta sexpartners njuter också av att tillfredsställa den andre. Att smeka sig själv eller använda en vibrator samtidigt med samlag är ett annat alternativ.


Jag vill ha sex med en tjej, men vet inte var jag hittar henne

Jag har bara haft sex med killar men nu har jag börjat fantisera om att ha sex med en tjej. Jag kollar på lesbiska porrfilmer och blir jättekåt. Vart kan jag hitta en tjej att ha sex med?

Svar: Enklast är det att söka kontakter på nätet. Qruiser är en av Sveriges största community för hbtq-personer och kvinnor som har sex med kvinnor. Genom att skaffa en profil där kan du hitta andra tjejer. Det går också att hitta sexpartners på vanliga dejtingsidor. Annars är ett tips att besöka någon flatklubb, gayställe, queerklubb eller den lokala RFSL-föreningen. Genom att vara öppen med att du är intresserad av tjejer kan du också hitta personer i din direkta närhet. Om man tittar på statistik blir det tydligt att det är många, minst 20 %, som är bisexuella, homo eller mer öppna för samkönat sex. Det har aldrig funnits en lika bra tid att testa som nu.


”Det gör ont”

Jag får så ont när min kille penetrerar mig. Det svider och efter sex är jag öm och svullen, det känns som ett rejält skrapsår där inne. Vad kan det vara?

Svar: Jag tycker att du ska besöka en gynekolog eller barnmorska och göra en undersökning för att förstå vad dina besvär kan bero på. Det kan ha flera olika orsaker och det är viktigt att du får rätt hjälp. Så länge som det svider och gör ont vid samlag bör du undvika detta och ha sex på andra sätt.


Jag har mer lust än min partner

Jag har mycket mer lust än vad min partner har. Han säger att jag måste acceptera det, att han är för trött efter jobbet för att orka ha krav på sex. Vi har sex en gång varannan vecka, men jag skulle vilja göra det oftare.

Svar: Det är bra om ni gemensamt pratar med varandra om hur ni ser på situationen. Om din partner upplever att det finns ett outtalat krav på sex så kan det skapa stress som leder till olust. Försök att fokusera på att njuta av närhet och kroppslig beröring utan att det leder till sex. Ibland kan kravlös intimitet och närhet också leda till lust att ha sex. Det är även viktigt att ta ansvar för sin egen sexualitet i förhållandet, hitta egna vägar till tillfredsställelse genom onani.

Läs också: Då kan du ha sex efter förlossningen – och 6 andra frågor och svar

Foto: IBL