Alexandra Rejsmar: Här är texten jag önskar att jag fått läsa som 13-åring

Alexandra Rejsmar: Här är texten jag önskar att jag fått läsa som 13-åring

Baaams nya krönikör Alexandra Rejsmar sätter ner foten i ett brev till alla 13-åringar. Som vi önskar att vi också hade fått läsa detta.

Läs mer: Alexandra Resjmar är Baams nya krönikör: ”Jag skriver för min dotters skull”

Jag tänkte att det är dags för oss att prata om det där som vi aldrig riktigt pratar om. Sex. Vi svenskar låtsas att vi är öppna med det, vi till och med har en underkategori i skolan som heter ”sexualkunskap”.

Där kommer du att få lära dig allt det där du redan vet. Om hur du var ett frö som simmade in genom mammas fiffi och mötte ett ägg. Kanske visar läraren en gammal film av Gudrun Schymans förlossning. Kanske kommer ni få skriva av er alla fnissiga ord ni kan på könsorganen. Kuk, Petter-Niklas, Fitta, Fiffi, ja allt som är skojsigt och lite skämmigt.

Du kommer att få höra om oskulden och om att det är helt normalt att det kan göra ont och att det är normalt om det kommer lite blod. Du kommer att få höra ordet ”normalt” säkert hundra gånger, för ingen vill skrämma dig.


Jag är glad att vi bor i ett land där oskuld bara är ett dumt ord för sexdebuten. Jag är glad att du kommer att slippa stå i skuld för att du haft sex med någon. Visste du att i vissa länder är en tjej skyldig att gifta sig med den hon förlorar sin oskuld med, då spelar det ingen roll om hon blivit våldtagen bakom en parkbänk.

Jag vill att du raderar ordet ”oskuld” från ditt ordförråd. Du kommer aldrig att stå i skuld till någon för att du legat med hen. Men det är vissa saker som du är skyldig dig själv.

Läs även: Alexandra, 27: Katerina Janouch var mitt feministiska ljus – men nu har det slocknat


Sex ska vara något positivt, bara för att du haft det en gång, så har du inte förbrukat något. Jag vill att du tänker utanför boxen, eller ja, utanför penetrationen. Sex är så mycket mer.

Det är inte normalt att det gör ont, varken första eller sista gången du har sex. Ta tid på dig, ha aldrig vaginalt samlag om du inte är tillräckligt våt. Det som gör att ”man” blöder är torra slemhinnor.

Du förstår, din kropp är så pass finurlig att den producerar sitt eget glidmedel när du blir upphetsad. Jag vet att du tycker att det är pinsamt att jag säger det här till dig. Men jag vill inte att du ska tänka att sex är begränsat till penetration och heterosexuella människor.

Din sexdebut kan vara med en kille, tjej, en person som är någonstans mittemellan eller har inget kön alls. Ifrågasätt vårt heteronormativa samhälle och glöm inte bort våra HBTQ-ungdomar.

Det kan hända att du ser på porr någon gång. Det gjorde jag med. Säkert de flesta. Jag vet att alla säger ”det är inte som i porrfilm” men du kommer troligtvis att stöta på människor som faktiskt tror det. Kompromissa aldrig med vad du vill. Att få en dildo upp i röven är inte skönt för alla. Men om du blir nyfiken så använd glidmedel.

Läs även: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?


Glöm inte att alltid kolla med din sexpartner om det känns okej. Du kanske är modig och drivande medan hen är blyg och tillbakadragen. Sex är aldrig härligt om det inte är härligt för samtliga delaktiga.

Sex ska inte vara skamfyllt, under tvång eller kompromissas med. Något kanske främst tjejer kommer att få känna på. Du kommer någon gång att bli tafsad på, bli kallad för hora eller slampa. Troligtvis för att du inte ställer upp på allt. Kanske kommer du att ställa upp på något du egentligen inte vill. Det har jag gjort. Du kommer att gråta och jag vill inte att du gråter ensam, inte för en sån grej. Snälla kom till mig eller någon annan som älskar dig.


Du slutar inte att vara du för att du har sex, ha kul. Jag vill råda dig att öva själv innan du är med någon annan. Inte för någon annan, utan för dig. Ingen kommer att kunna läsa dina tankar, du måste veta vad du vill.

Till sist, om din sexdebut är bedrövlig eller med ”fel person”, så kan du göra om det. Debuten är bara början, du har hela livet på dig. Ja, gamlingar knullar också.

Jag skriver det här till dig, för att jag önskar att någon hade sagt det här till mig när jag var tretton.

Foto: privat, IBL/Shutterstock