Är det verkligen kul att ha barn? Vi frågade småbarnsmamman om allt från bajs till sexliv

Är det verkligen kul att ha barn? Vi frågade småbarnsmamman om allt från bajs till sexliv

Baaams redaktör Nathalie Mark, 26, har inte barn. Det har däremot krönikören Alexandra Rejsmar, 27. I ett samtal om bajs, stress och att vara sig själv tar de upp allt du velat veta om barn – men inte vågat fråga.

Läs också: Kroppsaktivisten Karin: 6 sätt att ge dina barn en positiv kroppsbild

Jag är 26 år gammal och barnlös. Eller barnfri kanske snarare. Just nu. Däremot har många runt omkring mig barn, men nästan allt jag hör från dessa föräldrar är negativt.

Det är bajs hit, magsjukor dit. Det är gnälliga ungar, ingen sömn och lycka när helgen äntligen är slut och man kan gå till jobbet igen. Och skulle grisar någon gång flyga och man fått se ett enda ynka avsnitt av en tv-serie som inte är Babblarna ska man skatta sig jäääääävligt lycklig.

Och trots att jag tjatar på dem har ingen velat svara på min fråga: Vad är meningen med barn, egentligen? Om det nu är så hemskt jobbigt att ha barn – varför fortsätter vi att reproducera oss? Jag har varit frustrerad, minst sagt. Men det var tills jag mötte Alexandra Rejsmar.


Alltså, full disclaimer, jag vet ingeting om barn så jag kommer ställa alla tänkbara dumma frågor som finns. Känns det okej?

– Haha, det känns helt okej. Shoot!

Om du ser tillbaka, vad är den största förändringen i ditt liv nu jämfört med innan du fick barn?

– Ja, förutom att jag fick barn då skulle jag säga att det största är att hela ego-biten av ditt liv försvinner. Du kan inte sova när du vill eller åka bort när du vill – du måste planera allt. I princip behöver du planera in när du ska gå på toa genom att hitta ett program barnen vill se . Så även om du vill prioritera dig själv måste du planera för det. Jag tycker att jag och min kille är spontana om vi säger att vi ska göra något om 2 dagar, vi måste ändå lösa planeringen. Särskilt om vi ska göra något utan barnen.

Är du en annan person nu än innan du fick barn?

– Jag var 19 år när jag fick mitt första barn och tänkte nog inte att jag skulle förändras så mycket. Så jag blev väldigt förvånad när det faktiskt vände upp och ned på hela mitt liv. Jag tror ju på att allt i livet förändrar en – men barn är en extremt omvälvande händelse och man är inte samma person efter som man var innan. Sedan tror jag att det är viktigare än någonsin att vara sig själv när man får barn. När jag var ung drömde jag om att bli någon känd person, någon som betydde något men jag förstod inte att den chansen får man när man får barn. Det är då man kan göra avtryck på riktigt hos en annan person och visa vilka värderingar man tycker är viktiga. Så jag tror att det är bra att rannsaka sig själv, hur man själv vill vara som förälder och inte hur man tror att en förälder ska vara. Jag tycker absolut jag är mig själv med mina barn – men jag har olika delar av mig själv. Jag är på ett sätt med barnen, på ett annat med mina vänner men alla är Alexandra. Sedan är jag kanske inte så ofta full-och-krypa-på-baren-Alex längre, men det känns okej.


Läs också: Nej, barn blir inte höga av socker – läkaren krossar 7 vanliga hälsomyter

Var det som du tänkt att få barn?

– Det är nog faktiskt omöjligt att föreställa sig hur det är att ha barn innan man får barn. Man har kanske en bild i huvudet om hur det ska vara och det ska man försöka akta sig för. Jag förväntade mig till exempel att jag skulle känna en helt övermänsklig kärlek för barnet precis när det kom. Det gjorde jag inte. Rent krass kom det en ganska ful bebis som inte alls var särskilt söt och jag kände inte direkt att ”åh, gud vilken kärlek” – och det gjorde mig panikslagen och jag vågade knappt säga det till någon. Men kärleken växer på en, jag är inte en person som direkt älskar alla och så var det nu också.

Är det kul att ha barn? Folk verkar mest klaga…

– Ja, det är kul men det är skitjobbigt också. Jag har ett tips, testa att ge dig in i alla diskussioner med barnen, du kommer att få så roliga samtal då. För det är lätt att man rättar dem när de säger fel, men kör bara. ”Jaha så du såg en larv stor som en häst? Berätta mer!”. Sedan tycker jag personligen inte att spädbarnstiden är så himla rolig men så fort de börjar prata och gå så blir det mycket mer givande.

Många säger att med ett barn är det lätt att leva sitt liv som vanligt – men med fler blir det svårt. Stämmer det?

– Ja och nej. Det beror nog jättemycket på när man skaffar sitt andra barn. Jag skulle tro att det är väldigt svårt om man har en 2-åring i blöja och får ett spädbarn på det. Men jag var så ung när jag fick min dotter så det dröjde till hon var 5 år när jag fick min son. Och då tycker jag att hon var mycket mer hjälp än en börda, hon var helt delaktig i graviditeten och hjälpte till.

– Däremot är det skillnad när det kommer till logistiken. Med första barnet är man inte så låst, du kan i stort sett ta med en bebis överallt och leva som vanligt. Men så fort barnet börjar gå och få en egen vilja blir det svårare att spontant ta en fika på stan. Och ännu mer när man har två barn. Att få barnvakt till ett barn är lätt, med två är det svårare och kräver mer planering. Livet förändras helt enkelt mer med två barn, det blir dyrare och krångligare. Med ett barn kan man få plats nästan överallt men med två krävs mer yta, man kanske måste bo större. Så ja, jag tycker att det är svårare med två barn, rent logistiskt.


Läs också: Sexologen: Så ofta har svenska par sex – egentligen

Kommer man aldrig mer kunna tänka på sig själv när man har barn?

– Jo, men som med allt annat måste du planera in det. Man måste kunna tänka på sig själv för att kunna vara en bra mamma, jag brukar till exempel köpa godis till mig själv som jag vet att barnen inte tycker om så de inte ska ta något av det. Och jag tror på att, om man kan och har ett stort kontaktnät, avsätta tid att göra saker för sig själv. Jag försöker åka iväg någon gång i månaden med mina tjejkompisar och bara vara självisk en helg. Så då planerar jag för det. Sedan tror jag på att ha en dialog om vad man behöver och känner så att det går att lösa.

– Ibland ser jag folk på Instagram som har ”XXs mamma” i sin bio. Det tycker jag är sjukt, man måste kunna skilja på vem man är och vilka roller man har i livet. Jag heter ju inte direkt ”Toms syster” i min bio så varför heta ”mamma”?

Hur får man relationen att hålla när man har barn och heltidsjobb? Går det ens? Kommer man att göra slut nu?

– Nej, man behöver inte göra slut bara för att man får barn men jag tror att det även här är viktigt att vara sig själv. Försök inte att spela en mamma-roll utan var du både med barnet och din partner. Och fortsätt att vara ett par hemma, även framför barnen. Sedan är det såklart skönt när klockan är 19 och barnen fått i sig kvällsmat, borstat tänderna och somnar – då kan man få ett par timmar själva tillsammans. Även om någon somnar i soffan ibland. Men det är klart att det är kämpigt i början och det är nog smart att ställa in sig på att det kommer att bli tufft. Jag tror också på att erkänna om det inte fungerar, inte bra harva på. Jag och min kille separerade när vår dotter var 8 månader för att vi verkligen behövde en paus, men vi var också så unga då. Men efter två år blev vi tillsammans igen och jag tror inte att vi hade varit det om vi inte sagt att det inte fungerade. Så jo, det är tufft men det behöver inte vara dåligt för det.

Måste man säga ”hej då” till sex när man har småbarn?

– Nej, vill man finns alltid tillfällen. Men det är också en stor press på att man SKA vilja ha sex när man fått barn för att det är en slags bekräftelse på att förhållandet fortfarande är bra. Men jag tycker det är helt okej att inte vara så sugen på det när man precis klämt ut ett barn ur sin vagina och det betyder inte att ens relation är dålig för det. Men vill du kan du och som med allt annat, går det inte så planera in det!


Läs också: ”Medicinskt farligt och helt fel” – Agnes Wold krossar 11 myter om småbarnslivet

Är det verkligen så att ens egna barns bajs och spyor inte är äckliga – eller är det bara sånt folk säger?

– Nej, det är inte alls sant! Barn har så mycket kroppsvätskor som på något sätt inte alls följer naturlagarna, det är dregel överallt, så mycket kräks hela tiden och bajs på ryggen som jag inte ens vet hur det är möjligt men det är det. Och bajs är äckligt även om det är ens eget barns bajs. Man har bara inget annat val än att ta hand om det.

Är det svindyrt att ha barn?

– Det kan verkligen bli svindyrt. Ofta är dessutom första barnet dyrt för du tror att du behöver allting och att du är en dålig förälder om du inte har en babygunga. Men vid andra barnet vet du vad du aldrig använde och mycket kan återanvändas. Jag försöker verkligen begränsa hur mycket mina barn får och de får inte massa saker som inte är högst nödvändiga om det inte är födelsedag eller julafton. Och jag märker också att mina barn uppskattar inte alls saker som jag gjorde när jag var liten. De är så vana att allt finns hela tiden.

Har du behövt förändra vad du köper till dig själv?

– Ja, absolut, det har jag. Jag har också blivit mycket mer snål mot mig själv för att jag tänker att om jag inte köper den här saken kan vi lägga de pengarna på en heltäckningsmatta i barnens rum istället. Förut lade jag också mycket pengar på smink och nu köper jag inget annat än Isadora. Men mina vänner brukar säga till mig att jag inte får köpa saker till barnen när vi är iväg någonstans.


Läs också: Hanna kämpar för att lyfta förlossningsskador

Slutar man umgås med sina vänner när man har barn? Går det inte att ha kvar dem i sitt liv?

– Jo, du kan umgås med dina vänner men det blir inte på samma sätt längre. Du kan inte spontant dra iväg bara, du måste planera in det – särskilt om du vill få ut något av tiden. Men man måste umgås med vuxna för umgås man bara med barn får man inget intellektuellt utbyte alls och då blir man knäpp. 3-åringar är gulliga men det är mest kiss och bajs alltså.

Vad önskar du att du fick veta innan du fick barn?

– Dels tyckte jag inte att man blev tillräckligt upplyst om förlossningsskador – det är något vi måste prata oerhört mycket mer om. Om man får bättre information kan man också veta vad som är normalt och när man bör söka hjälp. När jag läckte urin hur länge som helst efter min förlossning sa folk bara ”jo, men så är det” istället för att jag visste att det gick att söka hjälp för det.

– Sedan hade jag önskat att någon hade berättat för mig att vid varje bebis föds en magisk alv som lever på strumpor. Nu ska du få mitt bästa föräldratips: sluta para ihop strumporna, lägg dem bara en låda och dra två par på måfå. Förstår du hur mycket tid du sparar på att bara skita i det? Rocka sockorna varje dag bara!

– Och slutligen, det pratas mycket om den där omvälvande kärleken som kommer till ditt barn när det föds. Men jag vill säga att det kommer inte att vara så. Och det säger jag för att det var inte så för mig och jag vågade knapp erkänna det för någon. Det är viktigt, för annars funderar man bara på vad som är fel istället för att acceptera att det är en ny person i ens liv som det kan få ta tid innan kärleken växer fram för.

Är det verkligen det största som hänt i livet?

– Ja, det tycker jag faktiskt att det är. Jag vill inte vara den som säger att få barn är meningen med livet för alla varken vill eller kan få barn. Men för mig var det verkligen så och jag tror att barn gör mycket med en människa. Man får se de första stegen, får de första teckningarna och det är verkligen så stort som folk påstår. Kanske är 80 procent av tiden med barn rätt jobbiga men de 20 procenten som är guld överväger allting för mig.

Rekommenderar du att man skaffar barn?

– Ja, om man vill ha barn så gör jag det. Om man inte vill ha barn rekommenderar jag preventivmedel. Men skaffa barn på dina premisser, var dig själv och fastna inte i föräldrachefsspåret bara för att du tror att man måste vara på ett visst sätt. Klart att du ska sätta ned foten om barnen gör något som är farligt eller som kan göra ditt barn till en sämre människa, men lås dig inte vid att säga till hela tiden. Jag brukar tänka: Om det här inte kan göra mitt barn illa eller en sämre människa – låt barnet vara då. Och bli förälder men glöm inte bort dig själv – då blir det bäst för barnet och för dig.

Foto: Privat