Bok om jämställt föräldraskap

Jo ni kan dela lika på föräldradagarna – och därför är det bra

Att dela på föräldraledigheten ger en lyckligare relation, minskad risk för separation, trygga barn och bättre ekonomi för kvinnan genom livet. Ändå är argumenten för att inte göra så många – här krossar Marie Björk som skrivit boken "Vi ska få barn" sju av dem.

Läs också: Är du redo att skaffa barn? Här är testet som ger dig svar

Att dela på föräldraledigheten ger en lyckligare relation mellan föräldrarna, delvis för att ni får en ökad förståelse för varandra, säger Marie Björk som skrivit boken ”Vi ska ha barn: Handbok i jämställt föräldraskap”. Statistik visar också att risken för separation och skilsmässa minskar. Dessutom får ni båda en lika nära relation till barnet.

– Ett jämställt föräldraskap är det bästa ett barn kan få. Att det omedelbart får en anknytning till två föräldrar skapar väldigt mycket trygghet, säger Marie.

Ändå tar kvinnor idag ut 80 procent av föräldradagarna.

– Det är en jämställdhetsproblematik. Ett mönster som är ganska tydligt är att när kvinnor får barn så skjuter sjukskrivningarna i höjden, men så ser det inte ut för män. Och när kvinnor blir föräldrar så stannar löneutveckling och karriärskliv av men för män skjuts det snarare i höjden.

Läs också: Tänk nytt! Här är 3 kreativa sätt att dela på föräldradagarna

Tar en av er större delen av föräldraledigheten är det lätt hänt att den tar största ansvaret hela uppväxten, för till exempel vabb.

– Många tror att det är en så kort period, men det spelar roll för det hänger kvar.

Marie fortsätter:

– Så fort man pratar om föräldraledighet dyker argumentet att vi måste få bestämma själva upp, men som föräldraförsäkringen används idag skulle inte jag säga att den känns frivillig för jag tror inte att så här många pappor vill vara så här lite med sina barn.

Skulle chefen knorra så är Maries tips att luta dig mot vetskapen att du har lagstadgad rätt att vara föräldraledig. Ett annat argument är att det är utvecklande att skaffa barn.

– Det är ett projektledarskap av rang. Du får extremt många nya färdigheter som förälder: tålamod, planering – sjukt bra egenskaper som man verkligen kan använda i arbetslivet.

I sin bok ger Marie svar på tal till vanliga argument mot att inte dela lika, Baaam har fåt tillåtelse att publicera dem här.


7 myter och dåliga argument för att inte dela lika

ur ”Vi ska ha barn: Handbok i jämställt föräldraskap” av Marie Björk

”Han tjänar mest, därför är det bäst att jag är hemma, för då förlorar vi minst. Vi skulle vilja dela lika men vi har inte råd.”

SVAR PÅ TAL: Det argumentet används inte i de fall där kvinnan tjänar mest, i såna relationer är det ändå kvinnorna som tar ut mest föräldraledighet. Forskning visar att det inte är ekonomi som är den avgörande faktorn, utan kön. Om ni delar lika behöver ni bara vara hemma ungefär ett halvår var, om ni sparar pengar inför föräldraledigheten kan ni dryga ut kassan under dessa få men ytterst avgörande månader.

”Taket för föräldraledigheten är så lågt, vi förlorar för mycket om den som tjänar mest är föräldraledig.”

SVAR PÅ TAL: Om ni tjänar så pass mycket har ni förmodligen möjlighet att spara lite och skaffa en buffert redan innan föräldraledigheten. Dessutom tar män med högre inkomst ut mer föräldraledighet än män med låg inkomst. Därför är det inte säkert att det skulle ge någon effekt på fördelningen även om taket för föräldrapengen höjs.

”Jag har burit barnet i nio månader, det är min rättighet att ta ut hela föräldraledigheten.”

SVAR PÅ TAL: Om ni gemensamt har valt att skaffa barn har båda lika stor rätt att umgås med barnet. Om partnern är en man finns det ingen fysisk möjlighet för honom att vara gravid, det är inte något som han ska straffas för. Det är nu ni kan bära barnet tillsammans – gör det!

”Jag trivs inte på mitt jobb, så jag vill passa på att vara hemma och ta ut hela föräldraledigheten själv.”

SVAR PÅ TAL: Hantera den situationen efter föräldraledigheten. Det är ingenting som bör få styra er relation till barnet eller hur ert framtida liv som föräldrar ska bli.

Läs också: Föräldraledig eller gravid? Det finns ett okänt knep som ger dig mer pengar

”Jag blev precis arbetslös, så det är bättre att jag inte tar ut någon föräldraledighet, för jag är ju hemma i alla fall, och det är viktigt att fokusera på att få ett nytt jobb.”

SVAR PÅ TAL: Detta argument används nästan bara om det är pappan som är arbetslös. I de fall där mamman är arbetslös används istället argumentet att det är bättre att hon är föräldraledig under en lång period, eftersom hon ändå inte har något jobb att gå tillbaka till. Låt inte detta få avgöra er anknytning till barnet, och er möjlighet att få vara föräldrar.

”Jag kan inte vara föräldraledig, för jag har eget företag och förlorar mina kunder om jag är borta.”

SVAR PÅ TAL: Som egenföretagare har du möjlighet till större flexibilitet än en anställd, eftersom du är din egen chef. Utnyttja möjligheten att vara föräldraledig i en form som passar er bäst, till exempel att jobba halvtid båda två. Det här argumentet används nästan aldrig då det är mamman som har eget företag, så det är uppenbart att föräldraledighet fungerar även för egenföretagare.

”Med mitt jobb går det inte att vara föräldraledig.”

SVAR PÅ TAL: Det är en lagstadgad rättighet att var föräldraledig, och arbetsgivare får inte diskriminera någon på grund av det. Det här argumentet används nästan uteslutande av män, oavsett yrke. Finns det andra personer på din arbetsplats som varit föräldralediga, oavsett kön? I så fall kan du också!

Foto: Gabriel Liljevall

Läs också: 15 saker du vill ha i BB-väskan – och 8 du kan lämna hemma