
Bröllopsfotografen: Här är allt du behöver tänka på inför bröllopet – och mina bästa tips!
Pandemin har minst sagt strulat till det för paren som går i bröllopstankar – därför känns det inte helt otroligt att 2022 bjussar på en riktig bröllops-boom! Är ni ett av de paren som längtar, funderar eller planerar? Här är listan på allt du behöver veta!
Baaams redaktör Amanda Ekström har plåtat bröllop sedan tonåren. Allt från storsatsade, glammiga helikopter-bröllop till femton-minuter-vigslar där brudparet firat med en varmkorv i kiosken bredvid.
Helikoptrar och varmkorv i all ära, men alla bröllopsplåtningar har gjort henne ganska säker i vilka knep hon själv kommer carpa – och absolut inte carpa – när den stora dagen kommer.
Här är listan!
1. Vill du ha århundradets fest? Då är det VÄNNER du ska bjuda!
Jag har fotograferat ganska många unga brudpar, och let’s face it, de flesta av oss är inte superduper-täta när vi är 25. Man har kanske samlat och skramlat och sparat vartenda öre under en lång tid för att kunna slå på stort när dagen D väl är kommen, och så ser man framför sig hur festen ska pågå in till småtimmarna och bli en snackis som följer med i kompiskretsen livet ut.
Men med en tight budget kommer också en (förmodligen) tight gästlista, och många av oss känner nog pressen att bjuda in stora tjocka släkten framför kompisar. Helt förståeligt!
Men, jag har plåtat bröllop som dött redan vid 22.30 för att gästerna helt enkelt består av familj från en annan (och något tröttare) generation. En del av oss kanske inte har stora kompisgäng och hellre har familj på plats såklart – men om du måste välja mellan avlägsna kusiner: satsa på den piggaste!
2. Lägg tid för porträttfotografering efter vigseln – inte innan.
När man vill plåta klassiska porträttbilder, eller om man ens vill det, är såklart en smaksak. Och smaken är (som bekant) som baken! MEN, jag själv rekommenderar alltid att plåta porträtt efter vigseln istället för innan.
Dels för att nerverna ofta är som störst precis innan vigseln och nervositet lyser lätt igenom bilder. Dels, för att den där lilla stunden efter vigseln, när ni får en stund tillsammans bara ni två, kan vara så värdefull för att hinna andas lite och landa i allt som precis har hänt.
Dessutom känns kanske lite skit på klänningen inte lika farligt då!
3. Bestäm en location som har ett fint foto-läge nära till hands.
Kort och gott! Om du vill hinna plåta lite fina fotografier på dig och din kärlek, men samtidigt vill undvika en lååång väntan för dina gäster: gift dig på ett ställe där du kan slå två flugor i en smäll.
Många festlokaler har fina grönområden runt omkring – utnyttja det istället för att åka iväg flera mil.
4. Planera in tid för alla telefon-bilder.
Det låter kanske lite osexigt i planeringen men era gäster KOMMER vilja hiva upp sina iphones och ta bilder på er som par, och fotograferas tillsammans med er. Allt tar alltid mycket längre tid än vad man tror - speciellt det här momentet.
Planera in gott om tid efter vigseln!
5. Bestäm tidigt med fotografen vad som är viktigt för er.
Det är lätt att tänka (talar absolut av egen erfarenhet) att “alla andra tänker väl som jag”. Men icke! Gör därför tydligt med fotografen vilka punkter som känns extra viktiga för just er.
Har du drömt en livstid om en bild på era hjärt-formade händer tillsammans med ringarna? Eller när din partner lyfter upp dig i famnen? Eller när ni båda hjular? Mormor som fäller en tår? Berätta detta för din fotograf!
6. Skicka bilder på dina närmaste till fotografen.
Din fotograf vill inte bara veta vilka detaljer som känns viktiga för dig – vi vill veta om dina viktigaste människor också! En idé kan därför vara att skicka en liten bildsamling på dina nära och kära, kanske morsan och farsan eller bästa kompisen.
Din fotograf kommer definitivt göra sitt bästa för att få med alla gäster på bild, men då vet hon vem hon VERKLIGEN inte får missa!
7. Ha ett rain proof alternativ.
Rent krasst. Vi bor i Sverige och inte ens sommarens somrigaste dag kan garantera solsken. Jag säger inte att ni ska ha flera olika förslag på festlokaler, men för din inre frids skull: se till att ha en plan B tidigt!
Finns det kanske något fint och tätt träd ni kan stå under om regnet skulle komma? Har ni kanske några fina paraplyer?
8. När dagen väl är här: fånga en mental bild, bara ni två.
Sista och viktigaste punkten! Ni har kanske en fotograf där som fångar alla ögonblick – men se till att fånga ditt eget också. Ta en kort stund, bara ni två, och smit iväg från festen. Lägg armarna om varandra under det där stora trädet utanför, andas in sommarnatten, lyssna till era dansglada gästers skrik och sång och skapa er en mental bild av den kvällen ni längtat efter så länge.
Dagen kommer att gå så snabbt, se till att den fångas i hjärtat längre än så.