Därför blir du kär i players och andra som inte förtjänar dig

Därför blir du kär i players och andra som inte förtjänar dig

Varför är vissa personer helt oemotståndliga, trots att de behandlar oss som skit? Svaret hittar du i den kraftfulla mixen av oxytocin och dopamin. Det är dags för din mest intressanta kemilektion någonsin!

Räck upp handen den som inte suttit och väntat på sms från någon som lovat att höra av sig. Någon som behandlar dig rätt svalt, kanske till och med riktigt jäkla dåligt, men som du ändå är hopplöst förälskad i.

Vissa personer har helt enkelt en magnetisk dragningskraft, trots att de inte alls har de egenskaper vi egentligen önskar eller behöver hos en kärlekspartner. Tvärtom. Så varför fastnar vi så lätt för partners som inte förtjänar oss och varför är de så svåra att släppa?

Liria Ortiz, psykolog och psykoterapeut, förklarar att signalsubstansen dopamin är en viktig ingrediens i den hormoncocktail som frigörs i din hjärna när du blir kär, och i synnerhet när du faller för en bad boy, eller en bad girl.

– Du träffar någon som verkar intressant och annorlunda, och bara dina förväntningar på hur det ska bli räcker faktiskt för att hjärnans belöningssystem ska aktiveras. Det finns forskning som visar att vi får dessa dopaminkickar redan innan något ens har hänt, förklarar hon.

Dopamin är en signalsubstans som kontrollerar hjärnans belöningscentrum, samma system som stimuleras av droger som till exempel kokain och heroin. När dopamin frigörs känner du lycka och ökat fokus. Det handlar om starka känslor av vällust, som din hjärna vill ha mer av. Liria Ortiz menar att kickarna vid ett dopaminpåslag är så starka att det är möjligt att bli beroende av dem.


 

Helen Fisher från Kanada, samhällsvetare och psykolog, är inne på samma spår efter att ha ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att forska om kärlek, biologi och attraktion. Enligt henne finns likheter mellan psykiatriska diagnoser som tvångssyndrom, och stark förälskelse. Och den där intensiva förälskelsen kräver en skjuts av dopamin för att bli verklighet.

Det finns studier som visat att dopamin frigörs lättare när belöningarna är oförutsägbara än när tillförseln är mer enformig och konstant. I sådana fall är det en förklaring till att den där stabila, pålitliga partnern inte är lika spännande som sin motsats – och varför vi så lätt blir besatta av personer som ”spelar svåra” eller helt enkelt är opålitliga. Det är också en förklaring till att en stormig relation kan vara svår att ta sig ur, trots att allt förnuft säger att du borde.

Johnny Depp And Kate Moss At The Golden Globe Awards

Stormig kärlek i backspegeln: Kate Moss och Johnny Depp.

– Med växlingarna kommer spänningen. Framförallt när man ska försonas, då får vi starka dopaminpåslag. Det är därför vissa relationer som är stormiga kan vara så härliga och svåra att lämna, förklarar Liria.

– Det är jobbigt för stunden men när försoningen äger rum så är det fantastiskt. Om en sådan relation förändras och blir lugn och stabil känner många att det blir jättetråkigt, för då håller sig dopaminet ungefär på samma nivå hela tiden.

Det är därför den där snälla partnern som ger dig ett stabilt flöde av uppmärksamhet, trygghet och kärlek kan kännas mindre intressant än personen som är ojämn, som blandar underbara dejter med svikna löften. Gott uppförande och trygghet frigör tyvärr inte särskilt mycket dopamin, medan ett opålitligt beteendet aktiverar belöningssystemet. Din hjärna vill ha mer och söker efter nästa sköna dopaminkick.


Liria menar att vi behöver se realistiskt på situationen när vi känner starkt för någon som vi egentligen vet inte är bra för oss.

– Vi måste sluta tro på filmklyschor, som att kärleken övervinner allt. Det stämmer inte, tyvärr. Kärleken är underbar, men den räcker sällan för att förändra en annan person. Mitt tips är: Förhåll dig till nuet. Vill du vara med någon som dricker? Eller någon som är dominant? Det är så lätt att drömma om förbättring och om framtiden… Men kärleken förändrar ytterst sällan en person. Den som dricker kommer fortsätta, den som är dominant kommer vara det även i fortsättningen och kanske bli värre, förklarar Liria.

Om du upplever att du dras till individer som gör dig illa, bör du försöka förändra ditt eget beteende istället för att fantisera om förändring hos föremålet för dina känslor.

– Fundera på hur du kan få kickar på ett sätt som inte innebär destruktiva konsekvenser. Dåliga relationer kan förstöra så mycket. De stjäl tid och de lämnar spår efter sig, vilket leder till sorg som kan vara svår att leva med. Det är ett högt pris du får betala för spänningen, menar Liria.


 

En annan nyckelspelare när vi snackar känslor är kärlekshormonet oxytocin som frisätts i stora mängder vid fysisk intimitet. Oxytocin kan liknas vid ett lim, som får dig att bonda med en partner. Tyvärr sker det relativt urskiljningslöst, utan att ge förnuftet någon större chans att vara med i matchen. Oxytocin frigörs nämligen i stora mängder vid sex. När du ligger med någon bygger du ett känslomässigt band med personen. Oxytocin ökar också nivåerna av empati och stärker känslan av tillit. Damn!

Forskning vid Zürich universitet i Schweiz visar att när tillräckliga mängder oxytocin är med i leken, har ett svek nödvändigtvis inte någon inverkan på hur mycket vi fortsätter att bry oss om personen ifråga. Vi är fysiskt insnärjda och fortsätter att tro på hens tomma löften, om och om igen.

Oxytocineffekten kan också vara starkare hos kvinnor än hos män. Enligt Susan Kuchinskas, författare till boken The Chemistry of Connection, tenderer östrogen (kvinnligt könshormon) att främja effekterna av oxytocin medan testosteron dämpar det.

Med koll på den här grundläggande kärlekskemin är det lätt att förstå stökig, stormig kärlek och varför vi får hang-ups på personer som inte är bra för oss. Våra hormoner har en stark makt över känslolivet och nu har vi bara diskuterat dopamin och oxytocin. Faktum är att även serotonin, kortisol, adrenalin, noradrenalin och vasopressin är med i leken. Inte konstigt att det är så svårt att låta förnuftet styra, som den gamla klyschan säger.


Genom att bli medveten om att dina känslor har ett kemiskt ursprung kan det bli lättare att hantera och förstå dem. Visserligen kan man kanske säga att även om våra innersta känslor egentligen inte är något annat än ännu en världslig, kemisk mix, så känns det ju fortfarande likadant, eller hur?

Men det kan bli lättare att identifiera mönstret och bryta det om du har koll på mekanismerna bakom. För känslorna har helt enkelt väldigt lite med individen du dejtar att göra, det är hans eller hennes skumma beteende som lockar fram dem. Du är egentligen inte besatt i personen för att han eller hon är bättre än den där trevliga, pålitliga partner. Förmodligen för att hen är mycket sämre.

Bildkälla Thinkstock