Sluta be om ursäkt för att du finns! Här är 5 tips för dig som behöver dem

Hur många gånger har du sagt "förlåt" eller "ursäkta" i dag? Förmodligen alldeles för många gånger. Det är dags att ändra ditt ursäktande beteende.

För många av oss, framför allt tjejer, har ordet ”ursäkta” blivit en alldeles för naturlig del av vår vokabulär. Komikern Amy Schumer har till och med gjort en sketch om fenomenet där en panel med smarta kvinnliga forskare blir utfrågade på scen. Trots att kvinnorna uppenbarligen är både framstående och smarta kan de inte sluta säga ”sorry” genom hela sketchen.


De ber om ursäkt innan de pratar, när den manliga moderatorn säger fel namn till dem, när de harklar sig, när de rör sig… När det tre minuter långa klippet är slut har de säkert bett om ursäkt flera hundra gånger. Varför ber vi tjejer om ursäkt så mycket?

– Studier har visat att män har en högre tröskel för vad de upplever som ett stötande beteende. Kvinnor, som har en lägre tröskel, ber oftare om ursäkt både för sitt eget och andras beteenden, förklarar Tina Löfström, psykologisk coach.

Även om ett ”ursäkta” fyller en viktig funktion socialt och är ett sätt att bevara och laga relationer med andra, förklarar Tina Löfström att det kan leda till att andra ser dig som en pushover.

– Om man gör det i överflöd och på tillfällen där andra inte tycker att det behövs, kan det uppfattas som att man spelar martyr, har dålig självinsikt, dåligt självförtroende och andra kan i värsta fall ställa sig frågan: ”Varför ska jag ta dig på allvar om du inte tar dig själv på allvar?”.


Ändra ditt ursäktande beteende – Tinas 5 bästa tips

1. Lyssna på dig själv

När och var ber du om ursäkt? Är det i särskilda situationer? Är dina ursäkter legitima eller kommer de per automatik? Gör dig själv uppmärksam på ditt beteende.

2. Be dina närmsta om hjälp

Be dem säga till dig när du ber om ursäkt i onödan för att ytterligare belysa dina omedvetna mönster.

3. Tacka istället

Om du vill framstå som trevlig och ödmjuk utan att bli en martyr, testa att byta ut ”förlåt” mot ”tack”. Om du ber någon om en tjänst, tacka för att de hjälper till istället för att be om ursäkt för att du frågar. (På tal om tack, läs det här också: Sex saker du borde tacka din bästa vän för – nu )

4. Förlåt andra istället för att själv be om förlåt

Om någon spiller kaffe på dig – låt dem be om ursäkt.

5. Träna på att uppskatta det du i dag ber om ursäkt för

Har du en tendens att snubbla ofta, skratta åt det och se det som din egenhet istället för att be om ursäkt för det.


Foto: Thinkstock