Därför tror experterna på längre äktenskap för millenials

Sverige är ett av världens mest skilsmässobenägna länder. Men enligt forskare kan en vändning vara i sikte, eftersom millennials gifter sig på andra premisser än sina föräldrar.

I studien ”The coming divorce decline” har sociologiprofessorn Philip N Cohen analyserat hur beteenden hos millenials (generationen födda mellan tidigt 80-tal och tidigt 2000-tal) skiljer sig från tidigare generationer. Utifrån det spår han, i sällskap av flera andra experter, att skilsmässostatistiken kommer att sjunka för generationen som gifter sig just nu, och de närmaste åren framöver. (Snittåldern för giftemål är 34 år för kvinnor och 36 år för män).

Studien är förvisso amerikansk, men punkterna nedan stämmer väl in även på unga svenskar. Genomsnittslängden på svenska äktenskap är 11 år, så om han får rätt eller inte lär tiden utvisa. Vad tror du?


Experter: Därför kommer långvariga äktenskap att öka 

Vi är rädda för skilsmässor 

Många av oss har sett våra föräldrar skilja sig under dåliga omständigheter. Det får dagens unga att vara mer noggranna i vårt val av partner, så att vi inte själva ska behöva hamna där. Dessutom är parterapi både vanligt och något man vågar vara öppen med idag, vilket gör att många par tar hjälp innan det är för sent.

Dagens dejtingkultur

Förr i tiden gifte man sig relativt snabbt. Idag väntar vi längre, provar fler partners och ställer högre krav. Det får oss att lära oss mer om både oss själva och vad vi söker hos en partner, förutsättningar som såklart ökar chansen att äktenskapet håller längre.

Vi vill hitta oss själva innan vi hittar kärleken

I dag har de flesta unga andra prioriteringar än att gifta sig. Man vill resa, plugga och hinna påbörja sin karriär innan man gifter sig. Den ekonomiska tryggheten samt möjligheten att få leka av sig, prova nya saker, göra några misstag och komma underfund med vem man är själv först leder helt enkelt till ett större lugn och mindre konflikter i relationen.

Vi gifter oss för att vi verkligen vill

I dag gifter man sig för att verkligen tycker om varandra och vill leva ihop. Förr gifte man sig oftare för att ”det var så man gjorde” eller av ekonomiska skäl. 

Källa: University of Maryland

Bild: TT

Läs mer:

7 tecken på att ni inte bör gifta er än

15 frågor som förutspår om din relation kommer vara livet ut