Det här säger din plats i syskonskaran om din personlighet

Rebellisk, ambitiös, medlande eller ansvarsfull? Åsikterna går isär, men en del experter och forskare menar att vår plats i syskonskaran påverkar vår personlighet.

Läs mer: 15 sätt att lindra stress och ångest (som inte är träning eller meditation)

Storasyskon är självständiga och ambitiösa och småsyskon är äventyrliga och rebelliska. Har du hört det förut? Psykologer har debatterat vad din plats i syskonskaran betyder för din personlighet i hundra år och oräkneliga studier har gjorts på ämnet. Psykoterapeuten Alfred Adler var under tidigt 1900-tal en av de första att presentera teorin om att ställningen i syskonskaran är med och formar vår personlighet. Det finns studier som både stöttar och stjälper teorin men en sak är säkert – det är ett ämne som fortsätter att fascinera.

Självklart påverkar saker som kön, klass och uppväxt hur man blir som person, men det innebär inte att syskonteorin ska avfärdas helt. Beteendevetaren och småbarnspedagogen Elisabeth Schönbeck beskriver i boken ”Äldst, yngst eller mittemellan” hur vår position i syskonskaran kan forma vår personlighet.


Ensambarn

Typiska egenskaper: Iaktagare snarare än deltagare, ansvarsfull, välorganiserad, allvarlig, självupptagen. Har svårt att försvara sig och hantera ilska och konflikter. Är socialt mogen, vältalig, har gott självförtroende och vill synas och sticka ut.

Yrkesval: Författare, journalist, skådespelare, artist, politiker.

Äldst

Typiska egenskaper: Bestämd, emotionellt intensiv, ambitiös, har ofta gott självförtroende men låg självkänsla. Plikttrogen och identifierar sig med föräldrar och auktoriteter. Ansvarstagande, passar som ledare, har stort kontrollbehov, prestationsångest, tar få risker, är en dålig förlorare, resultatinriktad och dominant.

Yrkesval: Ofta ledande positioner i samhället som vd för ett stort företag eller chef, lärare, präst och politiker.


Mellanbarn

Typiska egenskaper: Social, ogillar att vara ensam, lyssnar hellre på andra än att leda och ta ansvar. Flexibel, diplomatisk, har sällan extrema åsikter åt något håll, är fredliga och medlande med ett stort rättvisepatos.

Yrkesval: Diplomat, förhandlare, jurist, designer, lagidrottare.

Yngst

Typiska egenskaper: Äventyrlig, rebellisk, tar stora risker, följer sina känslor, undviker ansvar, lever i nuet, ger lätt upp när något blir tufft. Vill ha roligt och inte anstränga sig i onödan. Tycker om att roa sig själv och andra och är politiskt mer radikala, typiska nej-sägare. Lättsamma, samarbetsvilliga och relationsinriktade.

Yrkesval: Entreprenör, artist, äventyrare, komiker.

Foto: IBL